РИОСВ – София започва проверки за функционирането на нерегистрирани пунктове за изкупуване на  живи охлюви, на територията на областите София град Софийска. За 2009 г. са регистрирани общо 58 пункта за изкупуване на охлюви на територията на столичната екоинспекция.

Позволеният срок за събирането на охлюви е от 10 май до 30 юни.
Проверки ще бъдат правени и за изкупуването на маломерни охлюви. Минималният размер на охлювите, които могат да се продават, не може да бъде под 28 мм в диаметър. Собствениците на изкупвателните пунктове са задължени да върнат в природата предадените маломерни охлюви.

При констатирани нарушения виновните лица носят наказателна отговорност съгласно чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие, според който санкцията за физически лица е от 100 лв. до 1 000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци  глобата е от 200 до 5 000 лв.

За изминалата 2008 г. РИОСВ – София е съставила три акта на физически лица за установени нарушения на заповедта на министъра на околната среда и водите за определяне на режимите, реда и условията за ползване, изкупуване с цел търговия в страната и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете лозов и градински охлюв.

Право на изкупуване, търговия и износ през граница, имат физически и юридически лица, които са регистрирали изкупвателни пунктове за охлюви в регионалните инспекции по околната среда и водите. Срокът за регистрация е до 1 май всяка година. В срок до 5 юли износителите от областите София-град и Софийска област трябва да декларират писмено в РИОСВ-София всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май – 30 юни, както и мястото за съхранението им.