Комисията по образование, наука и духовни дейности към Общинския съвет проведе открито заседание по проблемите на образованието в Ботевград. В него се включиха директори на училища, бивши и настоящи учители, членове на училищните настоятелства. Те дебатираха ситуацията с образуването на изцяло ромски паралелки в ОУ “Васил Левски” и възможността за интеграция на децата от ромския етнос. Общото в изказванията бе да не се поставя проблемът на етническа основа, да не се противопоставят родители, както и ученици. Конкретни предложения за изход от положението не бяха направени. На откритото заседание стана ясно, че няма да бъде направено предложение до МОН за преструктуриране на основните училища в града.

В обсъждането се включи и кметът Георги Георгиев. Според него проблемите идват от нарушения диалог между директорите на трите основни училища. “Тримата директори могат да направят политиката на образование в общината” – категоричен бе той.

Заседанието на Комисията по образование продължава при закрити врати. Тя трябва да излезе с конкретно становище по проблема в ОУ "Васил Левски", което да предложи за обсъждане и гласуване на извънредната сесия на ОбС. Тя ще се проведе на 12 май.