Отвлеченият от пирати кораб "Ейшън Глори" е участвал в жестока морска битка с автомати и гранатомети, която военните сили в района са запазили в тайна. Това заяви руският журналист Михаил Войтенко, цитиран от варненския ежедневник „Народно дело". Не се знае дали няма пострадали на борда на кораба, на който плават 8 българи. "Ейшън Глори" е бил изведен в океана за трети път и директно от него пиратите са стреляли по контейнеровоза "MSC Анафи". Битката е продължила няколко часа, а контейнеровозът се е измъкнал по чудо.

"Ейшън Глори" се е придвижил на 580 мили на изток от сомалийския бряг. Това се посочва в съобщение с дата 6 април, публикувано на интернет страницата на Zodiac Maritime Agencies Ltd., които са собственици на кораба, както и на другия пленен кораб с български моряци на борда - Сейнт Джеймс парк.

Общо 13 българи са в плен на сомалийските пирати на борда на двата отвлечени плавателни съда. Танкерът Сейнт Джеймс парк, който превозва химикали, бе похитен на 28 декември. В екипажа има петима българи и още 21 души от осем националности, сред които руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци.

Автомобиловозът „Ейшън глори" бе похитен на 1 януари на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Сред 25-членния екипаж има осем българи, двама румънци, 10 украинци и 5 индийци. Капитан на кораба е 36-годишният варненец Велико Великов. Плавателният съд е натоварен с 2405 южнокорейски коли, които се транспортират от Сингапур за Саудитска Арабия.