Турски гражданин, издирван от Интерпол, успял да премине безпрепятствено няколко граници, въпреки че от две години има международна заповед за ареста му. При влизане в България с ферибота Калафат - Видин, на ГКПП-Видин е задържан 36-годишен турчин. Той пътувал по маршрут Унгария - Румъния - България - Турция.

Задържаният е използвал документ за пътуване, издаден на 13.01.2006 г. от Германия, което му е позволявало свободно придвижване на територията на Европейския съюз. Той е пътувал с лек автомобил "Форд", с германска регистрация.

Турският гражданин е издирван от Интерпол с международна заповед за арест, като целта е екстрадиция за Турция заради членуване и финансиране на терористичната организация "THKP/C-Dev Sol" и извършване на терористични действия. Турчинът има влязла в сила присъда, произнесена задочно на 7 юли 2007 г. от Върховният съд в Анкара, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 7 години.  Турският гражданин е обявен за общодържавно издирване в България преди година.

Постановена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 3 дни до заапочване на процедурата по екстрадиция.