Полицията в Милано е задържала българин при специализирана акция в центъра на града. Името му първоначално не се съобщаваше, но бе уточнено, че е от Дупница и че срещу него има издадена присъда в България и е издирван от Интерпол. Описанието съвпада с това на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Според източници от МВР обаче задържаният няма нищо общо с издирваните под дърво и камък братя. Арестуваният е 25-годишен крадец на коли и се казва Лазар.

Той се намира в затвора в Сан Виторе в очакване да бъде екстрадиран.

Припомняме, че Пламен Галев и Ангел Христов получиха по 5 години затвор заради ръководене и участие в банда за рекет. На 3 май тази година Върховният касационен съд окончателно ги призна за виновни. След като научиха присъдите си, двамата изчезнаха.

МВР ги обяви за общодържавно издирване, а след това бе издадена и европейска заповед за задържането им. Към общите усилия за намирането на дупнишките бизнесмени се включи и Интерпол, на чиято страница се появиха снимките и на двамата.

Междувременно Специализираната прокуратура им повдигна задочно обвинения за пране на над 35,5 млн. лева. Цялото имущество на Галеви е запорирано от 2009 г. През август Комисията за конфискация внесе иск на стойност 4,2 млн. лв. в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имуществото им, това на техните съпруги и контролираните от тях дружества.

В друга акция на италианската полиция е арестуван и друг българин. 36-годишният Васил Костов, търсен за трафик на хора, е бил задържан край южния град Фоджа след едногодишно издирване.

По информация на българските власти Костов и неговия брат били видни представители на българската мафия, контролиращи трафика с хора. По италианските закони той може да бъде осъден на 25 години затвор, но ще бъде екстрадиран за излежаване на присъдата си в родината.