Споразумение за сътрудничество подписах в Сочи изпълнителният директор на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД Галина Тошева и председателят на Управителния съвет на ОАО „Газпром" Алексей Милер.

То беше парафирано в Москва на 28 април по време на посещението на официална българска делегация, ръководена от министър-председателя Сергей Станишев и е относно създаване на газопровод за транзит на природен газ през Република България като част от проекта „Южен поток".

Споразумението за сътрудничество обхваща принципите за сътрудничество между двете страни във връзка с подготовката на прединвестиционно проучване за проекта през българска територия и създаването на съвместна компания. Прединвестиционното проучване ще съдържа детайлна оценка на всички технически, юридически, финансови, технологични, екологични и икономически характеристики и аспекти на проекта.

Всяка страна има правото да вземе самостоятелно окончателно инвестиционно решение за участие в проекта, на база на резултатите от прединвестиционното проучване, спазвайки националното си законодателство и с оглед на своите интереси.

Двете страни ще учредят съвместна компания с равно капиталово участие за изпълнението на прединвестиционното проучване и за проектирането, изграждането и експлоатацията на българската отсечка от газопроводната система „Южен поток".

Ще бъде подписано и Акционерно споразумение, установяващо съответните права и задължения на страните като съдружници. Съвместната компания ще осъществява дейността си при съобразяване с Междуправителственото споразумение от 18 януари 2008 г., българското законодателство и законодателството на Европейския съюз.

В периода до приемане на крайното инвестиционно решение за осъществяване на проекта, двете страни ще сформират на паритетна основа управляващ комитет и съвместна работна група, функциониращи при спазване принципа на единодушие при вземане на решения относно разработването на детайлните технически оценки като част от подготовката на прединвестиционното проучване за българския участък от проекта „Южен поток".

Тръбопроводът „Южен поток", който трябва да пренася природен газ от Русия към Балканите и Европа, ще започне работа до 2016 г. Това съобщи по-рано днес източник от „Газпром", цитиран от „РИА Новости".

„Изграждането на Южен поток по график трябва да приключи до 2015 г." съобщи още представителят на „Газпром". По думите му обаче „Газпром" ще завърши маршрута до края на тази година.

Общите инвестиции ще бъдат изчислени на базата на цялостен анализ за приложимост на проекта.

 „Няколко маршрута, както и някои техни разклонения, все още се обсъждат. Някои от тях може да бъдат редуцирани в зависимост от цялостния анализ за приложимост на проекта. До края на 2009 г. би трябвало да имаме ясна визия на по-голямата част от маршрутите", посочи още той.

Проектът предвижда годишно до Европа да достигат 31 милиарда кубични метра природен газ от Централна Азия и Русия. Тръбопроводът ще преминава през България, Сърбия, Унгария, Италия и Гърция.

„Широко разпространеното мнение, че изграждането на Северен и „Южен поток" ще направи ЕС зависим от Русия по отношение на енергетиката и енергийните доставки, е напълно необосновано", коментира още представителят на „Газпром".