13,5% от здравноосигурените лица у нас са преминали профилактичен преглед от началото на 2009 г. до края на март, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

За този период на редовен преглед при личния си лекар са били над 892 хиляди души.

Общият брой на здравноосигурените лица към края на март тази година е над 6,6 млн.

Статистиката за тримесечието показва, че с покачването на възрастта намалява броят на хората, които посещават личния си лекар за профилактичен преглед. Най-много такива прегледи са извършени за деца на възраст под 1 година - над 168 хил. прегледа на 67 828 деца.

При децата в следващата възрастова група - 1-2 години, броят на прегледите е над 56 000 за 70 516 здравноосигурени. Над 35,5% от децата на между 2 и 7 години са били на профилактичен преглед.

За здравноосигурените на възраст 7-18 години този дял е малко над 17% - 134 539 души от общо над 790 хил. здравноосигурени. Най-нисък е делът на пълнолетните българи (над 18 - годишна възраст), посетили за профилактика личния си лекар към края на март т.г. - само 7.7%.

За да се подобри дейността по профилактиката от 2009 г. са в сила нови правила за работа на личните лекари в България. Разширен е обхватът на редовните профилактични прегледи. Те включват задължителното провеждане на повече лабораторни изследвания - изследване на холестерол и триглицериди, както и на кръвна захар при наличието на рискови фактори за пациента като хипертония, затлъстяване и др.

Стандартният профилактичен преглед трябва да включва изготвяне на подробен обективен статус и анамнеза на пациента, измерване на кръвно налягане, електрокардиограма, изчисляване на индекс на телесна маса, изследване на остротата на зрението и на психичния статус и изследване на урина.

От тази година по време на прегледите личните лекари трябва да изготвят индивидуални анкетни карти за създаване на групи от пациенти, изложени на риск от определени заболявания. Обособени са 3 основни рискови групи - за сърдечно-съдови, онкологични заболявания и диабет.