По-голямата част от лекарите в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"  в Стара Загора са протестирали ефективно днес от 8.00 до 9.00 часа, съобщиха от Районната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора, без да уточнят броя на протестиращите. От колегията опровергават предишна информация на директора на болницата д-р Катя Бекярова, че медиците не са участвали в протестите тази сутрин.

Заради обявената грипна епидемия лекарите не са излезли пред болницата, а журналистите не са допуснати до работните им места, откъдето според Лекарския съюз идвало разминаването в информацията. От 10.00 до 11.00 часа днес лекарите от извънболничната помощ и общопрактикуващите лекари също са се включили в протеста. Те са преустановили амбулаторните прегледи и издаването на документи, уточниха от Районната колегия на лекарския съюз в Стара Загора.

Около 100 лекари от Смолянска област се включиха в националния протест на медиците според данни на Районната лекарска колегия. Лекари от доболничната и болнична помощ в Смолян, Мадан, Девин и Златоград прекратиха днес работа за един час, присъединявайки се към протеста на Българския лекарски съюз. В подкрепа на лекарския протест се обявяват 30 медицински сестри от Мадан и петима фармацевти от региона.

В областния град с едночасово спиране на прегледите протестират около 30 медици, главно общопрактикуващи лекари и специалисти от доболничната помощ. В "белия" протест в Девин се включват 25 лекари, в Мадан - 20, в Златоград - 18. Всички спешни случаи се обслужват и през периода на прекъсване на работа. Протестните действия на лекарите в областта продължават до края на седмицата.

Около 80% от членовете на Българския лекарския съюз /БЛС/ във Видин се включиха днес в националния протест, съобщи доктор Тошко Методиев - председател на Регионалната структура на БЛС. Общо 420 души членуват в Регионалната структура на БЛС във Видин.

Работещите в здравеопазването протестираха днес от 8.30 до 9.30 часа, като най-масово участваха работещите в Диагностично-консултативния център номер 1 във Видин. "Лекарите от Видин подкрепят основните искания, издигнати от Българския лекарски съюз", уточни Методиев.

Лекарите от общинските здравни заведения в Пловдив участваха активно в националния протест срещу политиката на правителството в здравеопазването. Това съобщи заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Георги Кръстев. Медиците от първа смяна спряха работа от 10.00 до 11.00 часа, а колегите им от втора смяна ще направят това от 14.00 до 15.00 часа.

Лекарите искат правителството да отдели повече средства за здравеопазването. Те настояват още за възстановяването на договорното начало при привличането на специалисти от други болници, гарантиране на качеството на медицинската дейност, подобряване на достъпа на пациентите до нея и решаването на проблема с недостатъчното финансиране на спешната помощ.

Протестиращите лекари в Диагностично-консултативния център-1 в Добрич призоваха днес своите пациенти да ги подкрепят в исканията за по-висок бюджет за здравеопазването през 2008 година. В кабинетите на лекарите-специалисти е пусната подписка, в която болните могат да се разпишат.

"Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ едностранно реши да остави старите цени на медицинските дейности, които не гарантират необходимото качество на медицинските услуги и безопасността на пациентите. НЗОК налага правила на работа, които са в разрез с добрата медицинска практика, ограничават достъпа, свободния избор и правата на пациентите", се казва в обръщението на протестиращите.

Специалисти в здравното заведение се събраха днес на протест между 13.00-13.30 часа във фоайето на сградата. В центъра работят 100 лекари, медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори.

Специалистите от доболничната помощ в Търговище не подкрепиха личните лекари в протеста им днес. Лекарите от специализираната помощ казаха, че са съгласни с очертаните искания, но нямали чак толкова много пациенти за да протестират. Предпочитали да подкрепят символично протеста.

Личните лекари се бяха събрали в една от стаите на първия етаж в търговищката болница. Те бяха закичени с бели лентички, на които пише "Протест" и казаха, че са солидарни с колегите си в цяла България и един час няма да преглеждат никой. За спешните случаи имало дежурен лекар. Протестиращите бяха обезпокоени от факта, че идеята не се възприема от всички лекари.

Според лекарите НЗОК налага правила и условия за работа, които нямат нищо общо с медицинската практика. Нововъведенията създавали проблеми и на лекарите, и на пациентите, ограничавали достъпа, свободния избор и правата на пациента. Правилата налагали грубо администриране и създавали предпоставки за корупция в управлението на системата.

С протестите си лекарите настояват за приоритетно финансиране на здравеопазването, премахване на грубото администриране, възстановяване на договорното начало. Исканията им са свързани още с гарантирането на качество на медицинската дейност и подобряване на достъпа на пациентите. Лекарите настояват и за спиране на политическия натиск и намесата в лекарската професия.

Медиците обясниха, че протестите са чисто социални и нямат никакви политически украски. Някои от пациентите подкрепяха лекарите с идеята, че ако се постигнат исканията, болните ще са добре. Други бяха на противоположна позиция и твърдяха, че хората в бели престилки няма за какво да протестират.