Венецуелският президент Уго Чавес утвърди списъка с литература за ученици, включващ правилни от гледна точка на идеологията на социализма на ХХІ век, книги, съобщават латиноамериканските медии, цитирани от РИА "Новости".

В съответствие с "Революционния план за четене", публикуван на сайта на министерството на културата на страната, венецуелските ученици са задължени да се запознаят с монографиите на президента на страната.

Те трябва да прочетат "Манифеста на комунистическата партия" на Карл Маркс, трудовете на Ернесто Че Гевара и други произведения, които ще им помогнат да си избавят от капиталастическия начин на мислене, ще укрепи тяхното колективно съзнание и ще им помогне по-добре за разберат идеите и ценностите "необходими за строителството на социалистическата родина".

За да не им е скучно на децата са включени в програмата и любовните писма на венецуелския и общоамерикански национален герой Симон Боливар.

Целта на Чавес е да задълбочи социалистическата революция, да продължи борбата с бедността, корупцията и престъпността. Планът за ликвидация на неграмотността играе важна роля в програмата на венецуелския лидер.