Студенти от 29 страни се състезаваха, за да покажат чие превозно средство ще стигне най-далече с един литър гориво. Европейският "Shell еко-маратон" се проведе този месец на пистата Евроспийдуей в Лаушиц, Германия.
В тазгодишното състезание участваха 202 студентски отбора от европейски и световни университети и училища. Те използваха продукти и инструменти като Autodesk AliasStudio, за да разработят нови подходи за бъдещето на съвременния транспорт и горивната ефективност.
Това са същите индустриални инструменти за скициране, моделиране и визуализиране, използвани от професионалистите в автомобилната индустрия, които позволяват на студентите да осъществяват бързо своите проектантски виждания.
Autodesk, която е водещ разработчик на 2D и 3D проектантски софтуер, смята за много важно на студентите да бъдат преподавани практики за природосъобразно проектиране.
Много от студентите, които взеха участие в европейския „Shell еко-маратон 2009”, са използвали продукти на Autodesk при проектирането на своите печеливши превозни средства. Софтуерът позволява на студентите да изобразят дигитално своите идеи от първоначалните скици до 3D концептуални модели, които след това могат да бъдат включени в дигитален прототип.
Чрез намаляване на зависимостта от физически прототипи и провеждане на взискателни тестове върху дигитален прототип, софтуер като Autodesk Inventor, например, може да осигури на отборите конкурентно предимство в изграждане и тестване на превозни средства, които изминат по-голямо разстояние с по-малко енергия.