Вариант номер 1 се падна на матурата по свободно избираеми предмети. Министър Даниел Вълчев този път тегли жребия. Общо вариантите бяха два.

По география и икономиката зрелостниците ще трябва да отговаря на 38 задачи в писмена работа на тема География на България. 30 от въпросите са с отворен отговор, а 8 са със затворен.

60 са въпросите по западните езици надявам се всичко да е наред и децата да се справят, заявим Даниел Вълчев. „Сложността днес е че децата за днес са в различни стаи и различни училища, посочи още той.

Бременно момиче, на което му стана лошо на предната матура се чувства добре, каза министърът и уточни, че ако лекарите преценят момичето ще може да се яви и на днешната матура. След края на изпитния ден задачите ще бъдат публикувани на сайта на МОН.

От ведомството са подготвили резервен сайт ако системата бъде затормозена заради големия интерес.

На децата успех, каза в началото на днешния ден министър Даниел Вълчев.

Учениците могат да избират между предметите: Математика, История и цивилизация, Физика и астрономия, География и икономика, Химия и опазване на околната среда, Философски цикъл, Биология и здравно образование, Английски език, Руски език, Немски език, Испански език, Френски език, Италиански език.

Времето за работа, с което ще разполагат зрелостниците, е четири часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с два часа повече.

Заявления за задължителния държавен зрелостен изпит по избор са подали 79 517 зрелостници, сред които има и завършили 12-и клас в минали години. Най-много са учениците, пожелали да се явят на изпит по география и икономика - 35 763, а за изпита по математика са подали заявления 12 339 зрелостници.

В неделя се състоя изпитът по български език и литература