Започна изпълнението на схемата за финансиране от Оперативната програма „Околна среда” /ОПОС/ на оставащите за доизграждане у нас 23 регионални интегрирани системи за управление на отпадъците.

МОСВ започна изпращането на писма до общините, в които ще се изграждат регионални системи за управление на отпадъците, с които ги кани да представят проектите си за финансиране от Оперативната програма „Околна среда”. Първите писма до пет общини – Ботевград, Бургас, Добрич, Провадия и София, бяха подписани от министър Джевдет Чакъров и бяха изпратени. Според Националната програма за управление на отпадъците 2009-2013 година в страната остава да се изградят още 23 регионални интегрирани системи за управление на отпадъците, сред които е и тази на София.

В писмата са посочени изискванията, на които трябва да отговарят проектите, както и максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да се получи от ОП „Околна среда”. Този размер се определя по математическа формула, одобрена от ЕК, от Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда” и от Министерския съвет. Вземат се предвид гъстотата на населението, средният доход на домакинство, нивото на заетост, количеството генерирани отпадъци и нуждата от допълнителни съоръжения като претоварна станция, съоръжения за предварително третиране и др. Тази сума покрива от 60 до 95 на сто от пълната стойност на проектите. Принципът е по-бедните общини да получават по-голямо безвъзмездно финансиране, съобщават от Пресцентъра Министерството на околната среда и водите.