Министърът на околната среда и водите Нона Караджова инспектира днес строителното-монтажните работи по изграждане на новото регионално депо в Ботевград. Тя изрази задоволство от качеството и темповете на изпълнение на обекта.
„Целта на инспектирането е да покажем как една община, и то в съдружие с още две, може да се справи много бързо с изпълнението на проект по Програма „Околна среда”. За съжаление доста общини изостават от графиците за реализиране на подобни проекти”, каза министърът на околната среда и водите. Нона Караджова уточни, че в процес на реализация в страната са над 70 инфраструктурни проекти в областта на отпадъците.
Кметът на Ботевград Георги Георгиев увери министър Караджова, че община Ботевград е готова и с проекта за рекултивация на старото сметище, разположено върху терен от 77 декара. Разработката е на стойност 1 800 000 лева. В отговор Нона Караджова заяви, че проектът ще бъде финансиран.
След като видя старото сметище, министър Караджова каза: „Такива гледки в България не трябва да има.”.
„Новото депо ще бъде готово предсрочно – през ноември тази година. Два месеца преди това ще заработи инсталацията за предварително третиране на отпадъци. През нея ще преминават всички събрани отпадъци. За депониране ще остават около 20% от тях. Така „животът” на депото ще бъде удължен двойно. Количеството на депонираните отпадъци от трите общини Ботевград, Правец и Етрополе ще бъде около 50 000 тона годишно”, обясни кметът Георги Георгиев.
В момента строително-монтажните работи на депото продължават с полагане на така наречената геосинтетика, която представлява съвкупност от няколко изолационни материала, предпазващи почвата от проникване на инфилтирани води. Материалите и технологията дават около 300% гаранция, че отровните материали няма да влязат в почвата. Инфилтрираните води със специална дренажна система се връщат обратно и се създава циркулация, която ускорява процеса на разграждане на отпадъците. Това обясни инж. Христо Димитров, ръководител на обекта.