60 общински нискорискови депа, намиращи се в райони, в които все още няма готови регионални депа, ще останат да действат временно след 16 юли, до изграждането на новите системи. Отпадъците от останалите 55 общински депа, които не отговарят на екологичните изисквания и трябва бъдат затворени след 16 юли, ще бъдат пренасочени към оставащите да работят общински депа или към регионални такива.

В момента има готови 30 регионални депа. Голяма част от общините, включени към тези регионални депа, вече извозват отпадъците си на тях, но други 76 общини, все още не са преустановили експлоатацията на общинските си депа. Те вече са получили заповед с предписания от съответната РИОСВ да издадат актове за преустановяване на експлоатацията на общинските си депа и да пренасочат цялото си количество отпадъци към съответното регионално депо, в което са включени. Списък с общините, които трябва да преустановят експлоатацията на общинските си депа, можете да намерите тук.
Оставащите да работят 60 общински депа ще бъдат поставени под засилен мониторинг. Също така някои от тях трябва да изградят и някои допълнителни съоръжения /допълнително покритие, инсталации за отвеждане на инфилтрата/, с които да се гарантира екологосъобразното третиране на отпадъците.

Също така МОСВ стриктно ще следи на депата да не се депонират отпадъци без предварително третиране. Това е едно от изискванията на европейската директива за третиране на отпадъците – преди депонирането им от тях да се отделят тези, които подлежат на рециклиране и компостиране/например т.нар. зелени отпадъци като клони и трева от парковете и градините/. Експертите припомнят, че новата система да управление на отпадъците не означава чисто формално преместване на отпадъците от старите общински депа на новите регионални депа. Те трябва да бъдат предварително третирани. Затова е предвидено на оставащите за доизграждане 23 регионални депа да се изграждат съоръжения за предварително третиране на отпадъците.

В програмата, подготвена от МОСВ, са поставени конкретни цели на общините за рециклиране и компостиране. Пред ЕК обаче ще се отчитат целите за страната като цяло, а не община по община, затова позицията на експертите от дирекция „Управление на отпадъците” на МОСВ е, че заложените в ангажиментите на страната ни пред ЕС цели дори ще бъдат преизпълнени за тази и следващата година.
Тези от 55-те общини, които трябва да пренасочват отпадъците, а нямат готовност да започнат веднага, ще имат възможност да направят съответната организация и след 16 юли.

Същевременно МОСВ напомня, че са осигурени средства по Оперативната програма „Околна среда” за всички оставащи за доизграждане 23 регионални системи за управление на отпадъците. Всяка община, която е изцяло готова с проекта си и има избран изпълнител, може да започне строителството. Средствата се отпускат по механизъм за директно предоставяне.

От ОП „Околна среда” са предвидени и средства за закриване и рекултивация на всички общински депа и общините, които са готови с проектите си, могат да ги представят и да получат финансиране.
Мерките от този план за третиране на битовите отпадъци в страната е предварително съгласуван с експертите от ЕК, както и с общините. Именно след предложения на общините, първоначалният план беше променен. Ако и сега има общини, които имат конкретни предложения за по-икономически целесъобразни решения, които обаче не противоречат на екологичните изисквания, могат да ги представят.

Всички общини получават писма от съответните РИОСВ с указания по изпълнението на мерките от този план, които ги касаят.
Позицията на експертите от дирекция „Управление на отпадъците” на МОСВ е, че ако тези мерки се изпълняват, няма риск от санкции за България. Същевременно ще продължат експертните консултации с общините с цел да се ускори строителството на оставащите за доизграждане 23 регионални системи за третиране на отпадъците.
 

Депата на общините Ботевград и Етрополе са включени в списъка на оставищите в експлоатация. Правец фигурира в списъка на общините, които ще трябва да пренасочат отпадъците си в депата, оставащи за екплоатация.