Състезателят по таекуондо от ботевградския клуб "Таек Кион" и на националния отбор на България - версия ITF - Иван Стамболийски, постигна огромен успех на шампионата на Европа, който се проведе в Жрече, Словения. Той взе сребърен медал на спаринг в категория до 50 кг, като още при първото си участие при мъжете можеше да стане и европейски шампион, ако не бе ощетен от съдийско решение.

В битката за златото двамата със съперника му от Украйна стигнаха до определяне на шампиона с т. нар. "златна точка". Реферите я присъдиха на украинеца, но за непозволен удар в тила, който  да доведе до наказание на този, който го е нанесъл. Арбитрите обаче не спазиха правилника и подариха титлата на състезателя от Украйна. След финала 18-годишният Иван бе със смесени чувства - радостта му от спечеления медал се помрачи от откраднатото му злато.

"Наистина бях ощетен. Такова бе и мнениeто на корейския ни инструктор Ким Ун Чол. Но като цяло съм доста доволен от представянето си в Словения", каза вицешампионът след завръщането си в Ботевград. "Още повече, че трябваше да свалям 5-6 килограма, за да сляза в категорията, което се отразява не само на физическата ми форма, но и на психиката.

Иван Стамболийски показа медала си на младите състезатели от "Таек Кион"  и бе даден като пример за подражание от треньора на клуба Борислав Витков.

Това е втори медал от първенство на контиkента за младия състезател по таекуондо. Миналата година на европейското за юноши той спечели бронзов медал на форма, отново при първото си повикване в националния отбор.

Иван е в 11 клас. През есента му предстои участие и на световното първенство, което ще се проведе в Русия.