20 000 долара в брой за финансиране на част от задграничните си пътувания е получил рапърът Ванко 1 от близката до семейството му собственичка на хотел в Цюрих 58-годишна Деленка Гюрбюс. В съда българката с швейцарско гражданство, призована от защитата на Иван Главчев, обясни, че е давала парите на няколко пъти, когато е идвала в България.

Парите били за да може Ванко да пътува до Франция, Испания, Италия, Австрия и други страни и да търси подходящи места, където да открият нощни клубове. Двамата имали бизнес отношения в периода 2000-2002 година, но тъй като Главчев нямал възможност да върне дадените пари, през декември 2002-ра Деленка Гюрбюс се отказала от  сделката. Свидетелката каза още, че няма никакви разписки за даваните долари, тъй като не очаквала да й се наложи да обяснява за тях.

Българката, живееща в Цюрих,  бе призована да свидетелства по делото за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Комисията "Кушлев" иска в полза на държавата да бъдат конфискувани  два луксозни автомобила - "Мерцедес" и "БМВ", дяловете на рапъра в дружествата "Ар енд би ентъртеймънт" и "Наксел" ООД и двуетажна къща в с. Ягодово, която се води на името на 10-годишния му син Петър.

Искът е на обща стойност 96 500 лв.  В хода на процеса разходите на Иван Главчев за 50-те пътувания в чужбина бяха преизчислявани три пъти, припомни адвокатът на рапъра Кирил Стоянов.

Пловдивският окръжен съд обяви делото за решаване. Очаква се до месец да постанови своето решение.