Няколко от най-големите компании в ИТ индустрията се обединиха в създаване на гигабитива безжична технология за предаване на данни. Intel, Microsoft, Samsung и Panasonic ще разработват съвместно стандарта WiGig, от който се очаква да осигури скорости до 6 гигабита в секунда (Gbps).
Новата технология ще използва 60-гигахерцовия (GHz) честотен диапазон. В нейната основа е залегнала безжичната концепция Wireless HD на Panasonic, която е предназначена за предаване на съдържание с високо качество между устройствата в домашни мрежи, без да се използват кабели.
По-универсален стандарт
За разлика от Wireless HD обаче, WiGig е замислена като по-универсална технология, която ще може да свързва в единна мрежа телефони, компютри, видеокамери, плейъри и домашна електроника. WiGig ще позволи предаване както на IP данни, така и на други пакети, например видео във формат HDMI.
В алианса Wireless Gigabit Alliance, са привлечени още Atheros, Broadcom, Dell, LG Electronics, Marvell International, MediaTek, NEC, Nokia и Wilocity. Много от тези компании по-рано бяха ангажирани в групата за разработка на Wireless HD.
Сериозна съпротива от IEEE
Не липсват и противници на WiGig. Най-сериозният от тях е комитетът за стандартизация IEEE, който се занимаваше със стандартите WiFi и WiMax. Наскоро оттам заявиха, че подготвят нова версия на WiFi, в която е предвидено използване на радиочестотите в 60-гигахерцовия диапазон, които не подлежат на лиценцзиране.
Предимства и недостатъци
Според независими експерти, диапазонът 60 GHz има някои преимущества, но и съществени недостатъци.
На първо място, той е микровълнов и се поглъща в значителна степен от молекулите на кислорода във въздуха. Второ, в съседство с този диапазон действат редица други радиотехнологии, каквито са спътниковите, в резултат на което са възможни смущения и загуба на качество.
От друга страна, такъв широк диапазон позволява да се използват стотици подканали и така да се постигне много висока скорост на предаване на данни.
Още едно предимство на микровълните е тяхното праволинейно разпространение. Това означава, че, за да се "видят" две устройства, е достатъчно да се насочат едно към друго, като се избегне процедурата за търсене, която не винаги е ефективна. Освен това не са необходими големи мощности на сигнала.