Intel е твърдо решен да наложи концепцията за ултрабук компютри на масовия РС пазар. Компанията обяви $300-милионен фонд в подкрепа на своята инициатива за леки и тънки ноутбуци на достъпни цени и без компромис в производителността.

Ultrabook Fund, създаден от Intel Capital, ще стимулира иновациите в тази нова категория от устройства, съобщиха от най-големия производител на процесори в света. Ултрабуците ще обединят производителността и възможностите на днешните лаптопи с подобни на таблетите характеристики. Новият клас устройства ще се отличават с тънък и елегантен дизайн.

Фондът си е поставил за цел да инвестира в хардуерни и софтуерни компании, фокусирани върху подобряване на начина, по който хората си взаимодействат с ултрабука. Новаторски дизайни и подобрено съхранение на информацията ще позволят използване на компютъра през целия ден на батерия. Средствата от фонда ще бъдат инвестирани през следващите 3-4 години.

Според IDC, фондът Ultrabook ще помогне за „революционизиране на компютърните изживявания и трансформиране на днешните мобилни компютри в следващото устройсвто, без което няма да можем”.

Стратегията на Intel, която ще ускори навлизавето на новата категория устройства, има три ключови фази. Първата ще се прояви още през настоящата година с излизане на последното поколение процесори Intel Core, което ще позволи създаване на тънки, леки и красиви дизайни с дебелина по-малко от 21 мм и на достъпни цени. Системите, базирани на тези чипове, ще са на пазара през зимния ваканционен сезон на 2011 г.

Вторият етап от визията на Intel ще стане реалност с процесорите с кодово име Ivy Bridge, които по план трябва да излязат през първата половина на 2012 г. Лаптопите, базирани на Ivy Bridge, ще предоставят подобрена енергийна ефективност, смарт визуална производителност, по-бърза реакция и по-голяма сигурност.

Планираните за 2013 г. продукти с кодово име Haswell са третата стъпка от напредъка на устройствата Ultrabook. От тях се очаква да намалят консумацията на енергия наполовина, в сравнение със сегашните микропроцесори.

Доставката на ултрабуци изисква значителна съвместна работа в цялата компютърна индустрия, като за целта Intel работи в тясно сътрудничество с производителите.

Ultrabook заимства най-добрите технологии и ги съчетава с по-тънък дизайн и учудващо дълъг живот на батерията, за да постигне нов вид компютърно изживяване”, коментира новите устройства Питър Хортенсиус, президент на Lenovo Product Group.