За първи път от десетилетие ще има битка за президентския пост в българския баскетбол. Според източници основен претендент за поста на настоящия шеф Атанас Тонев е Симеон Варчев. Вицепрезидентът на варненския БК "Черно море" е една от емблематичните фигури в родния баскетбол - бивш национален селекционер и функционер във федерацията (БФБ). Засега обаче всичко е на ниво подготовка. Истинската битка ще започне след Нова година.

Настоящият мандат на Атанас Тонев, който управлява БФБ от 11 г., изтича през май. Бившият баскетболен рефер обаче смята да свика общото събрание още през март, за да не съвпадне с плейофите в първенството.

"Ако има достоен кандидат, ще отстъпя мястото си", коментира слуховете за надигаща се опозиция Тонев. Той добави, че не се смята за вечен президент. Според него, дори да има опозиция, тя едва ли ще предизвика извънредно общо събрание. По-логично, смята той, е мераклиите за поста му да изчакат редовния форум през март. Основен коз на опозицията ще е провалът на всички национални отбори тази година. Нито мъжкият, нито женският тим се класираха за европейските първенства. Още по-трагична обаче е ситуацията при подрастващите, с които сегашното ръководство отчиташе дейност досега. Нито един от тези тимове не успя да се представи успешно в своята възраст, което според опозиционерите вече е индикация за сериозна криза в българския баскетбол.