Въпреки че България е член на Европейския съюз, досега тя бе единствено обект на решения и санкции на съюза, но на практика е отделена от дебата по основните теми . Това заяви водачката на листата на Синята коалиция за Европейски парламент Надежда Михайлова при посещението си вчера в Ботевград.  Основните  темите, по които страната ни на практика няма  участие в дебата в Евросъюза, са за излизане от световната икономическа криза, която от рецесия има реални опасност да се превърне в световна депресия- заяви тя.
На второ място е  демографската криза и застаряването на населението. България е на най-слабото звено в ЕС в борбата с организираната престъпност, а по отношение на енергийната независимост всички сме свидетели, как  правителството на тройната коалиция увеличи енергийната зависимост на страната ни от Русия.
„Ако това не се промени, има опасност България да изпадне в изолация в ЕС” – заяви Надежда Михайлова. В срещата с ботевградчани вчера участва и лидерът на ДСБ Иван Костов, кметът на Плевен Найден Зеленогорски, бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.