Младите учени протестираха днес с искане за повече средства за науката и образованието.

Те обявиха символични "златни награди" - позлатени със спрей, на министри и политици "за заслуги към науката и образованието" през последните 18 години (виж фоторепортаж).

Протестиращите носеха плакати "МОН предупреждава: "правенето на наука води до хронична бедност" и "Не посягай на академичните територии". Младите учени настояват образованието и науката да станат национален приоритет.

Премиерът Сергей Станишев получава "Златен пъпеш" за най-безумно изобретение - модерна държава без просвета и наука. Отличието се връчва на всички премиери от 1989 година насам.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще получи "Златни маратонки" за всички избягали учени през годините. Маратонките са били изпратени по куриер днес.

За "най-скръндзав финансов министър" относно науката и образованието от всички финансови министри от 1989 година досега е отличен Пламен Орешарски.

На българския президент Георги Първанов, като кадър на Софийския университет и на институт на БАН, ще бъде връчен подарък компютър с 8 мегабайта РАМ, като се препоръчва на държавния глава да работи на компютър, на който учените действат, каза Христо Лафчиев.

Той допълни, че главната идея на протеста е да не остават голи обещания, а да има реални постъпки. Да се създаде обществен дебат по темата за ниските заплати на учените и остарялата материална база, каза още Лафчиев.

Правителството ясно демонстрира своето желание да решава проблемите, свързани със заплащането на учителите и за това има конкретни ангажименти, съобразени с възможностите на държавата и на бюджета, заяви премиерът Сергей Станишев по време на посещението си в Индия по повод намеренията за стачка.

Проблемите в образованието, в това число и средното, не опират само до заплащането на учителите, а и до структурата и системата в българското образование, подчерта премиерът.

Той посочи, че е предложен пакет от мерки в няколко посоки - повишаване на качеството на образованието и подобряване на образователния процес, стимулиране на учителите, в това число и материално и модернизация на системата като цяло.

Вярвам, че българското учителско съсловие е достатъчно отговорно пред децата, родителите и цялото общество, каза още Станишев.

Той отбеляза, че се планира изпреварващо по отношение на другите сфери в публичния сектор увеличение на заплатите на учителите.

Предвижда се още да има много допълнителни стимули чрез въвеждането на втория и трети стълб на диференцирано заплащане.

Всеки трябва да получава и съобразно усилията си, ние ще се стремим да поощрим учителите да влагат максимални усилия за образованието и да постигат конкретни резултати, категоричен бе премиерът.

По повод идеята на министъра на икономиката Петър Димитров за Данък "Образование", Станишев заяви, че министърът е предложил тази идея, за да може всеки да осъзнае, че всички разходи от някъде трябва да бъдат финансирани.

"Заблуда е, че правителството разполага с трезор, от който да вади пачки с пари и да ги раздава на едно или друго съсловие или сектор, в който заплащането не е достатъчно високо за европейските стандарти", подчерта премиерът.

Всяка мярка, която увеличава данъчното бреме, е непопулярна, заяви Станишев, но добави, че България е една от страните с доста ниско данъчно бреме в ЕС.

Увеличението на заплатите на учителите със 100%, както те поискаха в началото, би означавало 700 млн. лева от бюджета - някой да каже от къде да ги вземем, посочи Станишев.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев съобщи пред журналисти, че членове на политическия му кабинет започват срещи с учители в страната. Те ще обсъждат планираната стачка на 24 септември и исканията за увеличаване на заплатите.

В отговор на въпрос по повод обявените от синдикатите данни, че 85% от средните училища в страната са готови на протести, министърът каза, че не е необходимо да се спекулира с числа, защото 24 септември не е толкова далеч.