Архитекти и спортни деятели редуцираха до два възможните терени за изграждане на новата спортна зала в Ботевград. Те бяха определени на първата среща за обсъждане на възможните варианти за това къде да бъде разположено бъдещото съоръжение.

Срещата се състоя днес в кабинета на кмета Георги Георгиев с участието на четирима архитекти - Весела Маркова, Мариела Андреевска, Димитър Маринов и Даниела Арбова, зам. кмета по строителството Красимир Андреев и няколко спортни деятели, сред които президента на БК "Балкан" Иван Гавалюгов, доайена на баскетбола в Ботевград Иван Колев, треньорите Добринка Николова и Димитър Иванов и шефа на спорта в общината Петко Колев. Окончателният избор на терен ще стане след обществено обсъждане на един от двата вече предожени варианта.

Срещата, продължила близо два часа, протече  изключително градивно. Преди да започне обсъждането на вероятните терени бе подчертана необходимостта от построяване на нова спортна зала. Старата "госпожа" зала "Балкан", която бе открита през 1962 г., само след година няма да отговаря на нито едно от изискванията на Международната баскетболна федерация
(ФИБА) за провеждане на състезания по бакетбол в нея. Предвижда се новата зала да бъде с около 2500 седящи места. И в нея могат да се провеждат състезания не само по баскетбол, но и по други спортова, както и да се използва за други обществени форуми.

От предварително очертаните три варианта един отпадна окончателно. Това е мястото в началото на градския парк, неговата южна страна. От изложените аргументи стана ясно, че при този вариант биха били създадени най-много допълнителни затруднения заради нарушаването на общия устройствен план и промяната на самото предназначение на градския парк, който е публична общинска собственост.

Така за обществено обсъждане останаха другите два варианта. Арх. Весела Маркова лобира за терена, започващ условно след светофара в посока откритите спортни площадки. За оформянето на този терен обаче ще се наложи да се вземат от два до три декара от общо десетте декара на парка на гимназията. В хода на обсъжданията стана ясно, че и тук биха възникнали допълнителни пречки, главно заради необходимото разрешение от образователното министерство. Арх. Маркова се аргументира и за предимствата на избора на този терен - близостта му до сегашните две спортни зали и оформянето на цялостен спортен комплекс.

Приорететът на арх. Мариела Андреевска е теренът на стария басейн. Нейните доводи включваха главно липсата на допълнителни затруднения относно отреждането на терена, каквито крие първият приет вариант. Освен това тук бъдещият проект няма да бъде притиснат по отношение на размерите, необходими за изграждането на новата зала с прилежащата й инфраструктура. Този терен е общинска собственост и може да бъде използвана близо половината от неговата площ, която е 13 дка. Като евентуален недостатък на този вариант присъстващите определиха отдалечеността от настоящите две спортни зали.

Кметът Георги Георгиев, който преди днешното обсъждане се бе спрял на първия вариант, не възрази и срещу аргументите в полза на втория. Чуха се мнения, че продажбата на този парцел от 13 дка би донесъл немалка сума в трезора на общината. На което кметът отговори: "Разбира се, пари на общината са необходими. Но тя не е опряла до тези евентуални един милион лева от продажбата му. Трябва да се гледа в перспектива, защото една нова модерна спортна зала ще бъде използвана няколко десетилетия".

Двата варианта за терен за новата спортна зала, които бяха определени на срещата, ще бъдат предложени на една от сесиите на общинския съвет и подложени на обществено обсъждане. Бе подчертано, че под обществено обсъждане се има предвид не излагането на сбор от идеи, а на вече проучените възможности.