Новите изисквания на ФИБА за спортните зали, в които се провеждат официалните баскетболни мачове от първенствата на нейните страни-членки, влизат в сила от сезона 2010-2011 година. И е почти сигурно, че ще оставят Ботевград извън големия баскетбол.


Защото настоящата спортна зала в Ботевград не отговаря на доста от тези нови изисквания, най-важните от които са за брой седящи места и за отстояние на крайните линии на игралното поле от останалите части на залата, като трибуните и секретарската маса.


Старата госпожа зала "Балкан" е построена през далечната 1962 г. и за времето си е била първата професионална зала за баскетбол в България. Любопитно е, че в проектантския екип бе и светилото на родния и на европейския баскетбол -  инж. Валентин Лазаров.


Сега обаче нещата са съвсем други. Залата просто няма да получи лиценз за провеждане на състезания. Вратички и компромиси няма да има, каза преди месец в интервю за Телевизия Ботевград президентът на БФБ Михаил Михов.


Именно в тази връзка ръководството на БК "Балкан" в лицето на Иван Гавалюгов направи няколко срещи с кмета на общината Георги Георгиев. Достигна се до идеята, възприета и от двете страни,  да се помисли за изграждането на ново спортно съоръжение.


  Но тъй като това начинание изисква доста средства, кметът държи да бъде направено обществено проучване сред гражданите дали наистина има нужда от построяването на нова зала. И ако то е положително, едва тогава да се започне с конкретни стъпки. Кметът Георгиев има намерение да сподели предложението за изграждане на нова спортна зала и пред общинските съветници, стана ясно на днешния редовен брифинг в кметството.