България е единствената страна на Балканите, която разполага с Център за аерокосмическо наблюдение (ЦАН).

С това се похвали ст.н.с. д-р Бойко Рангелов от Геофизичния институт на Българската академия на науките на семинар за взаимодействието между институциите за по-ефективни действия при природни бедствия.

Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации, което организира проявата днес.

ЦАН разполага със съвременни технологии за ранното предупреждение при бедствия чрез дистанционните изследвания на Земята от Космоса.

Участващите в семинара експерти са изразили мнение, че превенцията и защитата при бедствия преминава на ново по-високо ниво след обединяването на усилията, сътрудничеството и обмена на информация между всички институции с компетентност в сферата на управление на риска от извънредни ситуации.

На семинара официално са били връчени пароли за достъп до Геопортала на ЦАН на представители от партньорските институции. Основен акцент в бил поставен върху дейността и възможностите на ЦАН и Геопортала на ЦАН за предоставяне на полезни данни на всички институции.

Обсъдени са били способностите на различните ведомства и организации за съвместна дейност с центъра. Присъстващите са посетили ЦАН и са дискутирали начина на обмен на информация и организацията на съвместната си работа.