Нищожна е вероятността пътниците в самолета, които са пътували с първия заразен със свински грип българин, да са се разболели, обясни държавният здравен инспектор Тенчо Тенев. Очаква се 21-годишният студент Иван Димитров да бъде изписан още този петък от болницата във Велико Търново.

Всички хора, които са имали контакт с Димитров, са под наблюдение, обясни здравният министър Евгений Желев: „Ситуацията е под контрол и няма място за паника. Всички българи от полета, които са били контактни с него, са в процес на издирване".

Когато пациентът е бил в самолета, е бил здрав, обясни здравният инспектор Тенчо Тенев: „Почти нищожна е вероятността да има пътници от самолета, които да били заразени, тъй като пациентът е бил здрав на 27 май сутринта, когато е пристигнал. Първите му симптоми са се появили едва на 29 май. По-скоро са търсени хората, с които е бил в близък контакт - приятелят му, който го е посрещнал, пътували са заедно с кола от София до Павликени, спали са заедно вечерта и семейството, с което той живее и където са се появили първите му симптоми. Когато имаме резултати, веднага ще ги оповестим".