„Тогава ние ще бъдем тези, към които Турция ще се обърне с надежда и с очакване. И това ще бъде една роля, която България като че ли не е играла през последните години в рамките на своя регион”- това заяви Станимир Илчев при днешната си срещна с ботевградчани. На въпроса:  „Как Европа трябва да реши деликатния въпрос – Турция вън или вътре в ЕС?” – Станимир Илчев отговори следното: „България печели от усилията на Турция да се реформира. И това лесно може да се докаже с много аргументи. Няма смисъл да се концентрираме върху въпроса подкрепяме или не подкрепяме влизането на Турция в ЕС. Той ще бъде в дневния ред на Европа, когато Турция приключи един много дълъг процес на подготовка и реформиране на собствената си институционална система. Турция ще се наложи да направи поправки в своята конституция. Да реши и въпроса със своите съседи, част от които са остри и отворени. Ние само бихме спечелили, ако това усилие на Турция е последователно.
Образно може да се каже и по следния начин: България няма нужда от един съсед на южната си граница, който се ислямизира да речем, или се превъоръжава. Нямаме нужда от един нов Иран на нашата южна граница, а от страна, с която развиваме много нормални, икономически, финансови и всякакви други отношения.
Спекулация е това, че в момента на този въпрос трябва да се отговори с да или с не. Неправилно се превеждат също така и  позициите на Франция и Германия, които са хладни по този въпрос в неговия очакван положителен аспект.
Т.е. България няма да бъде изолирана, когато настъпи важния момент да се дава оценка за напредъка на Турция или нейното изоставане.”