Навремето ЦСКА имаше един бек - Красимир Безински. След мач той целуваше ръка на всяка съпруга на съотборник, един човек не е обидил. Затова и ЦСКА беше обичан, и Краси уважаван. Навремето Левски имаше един бек Петър Петров. Толкова интелигентен, че чак съдиите му се извиняваха, когато вдигаха картон. Затова и Левски беше обичан, и Пешко уважаван. Това беше преди, когато в "А" група имаше футболисти. Днес ЦСКА и Левски си имат едни селски беци за бекове и това обяснява защо интелектуалното ниво на елитната ни група се доближава до това на средноселския сблъсък между Войняговци и Гулянци. А глупав човек, хубав продукт няма как да направи. Особено когато е Минев.


В "А" група беше спокойно, когато тези двамата - Весо и Йордан, Коце Маца ги изгони от Беласица. После пък Христолов им се ядоса и ги направи клубни прислужници.


Единият носеше кафе в канцеларията другият купуваше вестници и ги подреждаше - политическите на една страна, спортните на друга. Не си спомням за какво точно ги наказа Митьо, ама знам, че не им даваше да тренират с първия тим. Жална й майка на "А" групата ни, щом тези някогашни безгласни буквици днес са фалцетното гласче на футбола. И говорят с ентусиазма на Маяковски, громейки врага като Венко Марковски. Да им се чуди и мае човек откъде им е самочувствието. На това че са наритали толкова народ по терените, колкото Хитлер не е успял да претопи в Освиенцим ли? Или че срещу Дока единият, а срещу Маниш другият изглеждаха по-жалки дори от опитващия се да каже виц Къци?


Въобще интелектуалните напъни на двамата звучат като виц, а така също и мераците им да дават оценки. Представяте ли си Йордан Минев да прави разбор на Георги Илиев. Най-големият успех на първия е, че е влязъл в съблекалнята на втория, която той и съотборниците му превърнаха в светая светих на армейските успехи. Докато Минев се радва като малко дете на успехите в Микрево, Голо Бърдо и Мъдрево, Майкъла е детронирал европейски шампиони като Нотингам и Ливърпул. И дори да е бил само необходимият 11-и титуляр в гениалния състав на Паро Никодимов, все пак е бил там, на терена. А Минев ще остане известен с това, че е минал през ЦСКА. А, да, и е напсувал феновете след една епична победа над Берое май. И сега на всичкото отгоре седнал да коментира треньорите. Щял да къса дипломата на Павел Дочев. Чакай бе, г-н Ритниашиков, ти ли ще говориш за човек с 300 мача в "А" група, с титли, европодвизи, присъствие в националния тим!? Ти ли, някой си Минев! Та Дочев е избран за треньор №1 на столетието във втородивизионния немски Падерборн. А Минев се съмнявам, че дори знае колко години има в това... столетие.


Близнакът му по тъпота пък нападна Литекс, че е селски тим. Автогол. Когато едни селяни в три мача са те били два пъти и половина, когато са ти вкарали 7 гола, значи ти си обикновен селски бек. Чекай бе, Йордане, ти и гадже не можеш свали, без да го сриташ. Показва го статистиката. За 50-ина мача в Левски човекът има повече жълти и червени картони, отколкото точни пасове напред. Жалко е, тъжно е, че днес такъв селски бек е лицето на Левски, човекът с лентата, която са носили Георги Аспарухов, Ники Илиев, Наско Сираков, Георги Иванов. Чорбар ортодокс трудно ще измисли по-добро отмъщение за сините. Да сложиш символа на Левски на ръката на Минев е все едно да направиш Али Агджа папа Рязан Трети.


Всичко за комплекса "Миневи" на "А" група го казва признанието на Веселин: "Дочев и Йовановски не можеха да ни мотивират да дадем всичко от себе си за ЦСКА." За съжаление елитът ни се напълни с такива беци, които някой трябва да мотивира да си заработят 5-те хиляди лева заплата! Да ги предразположи, душевна свирка да им направи, за да благоволят да потичат. Ето затова нямаме футбол. Някога онези играеха за Левски и ЦСКА, за Ботев и Черно море, за Берое и Славия, защото това бяха каузи. Днес на дупетата им трябва мотивация. Защото тяхната единствена кауза е собственото "аз". Е, как тогава да отидеш на стадиона да ги гледаш? Не, благодаря, предпочитам сестри Кушлеви по телевизията, отколкото братя Миневи на живо. Още повече че по нищо не се различават от Жоро Бекъма от Шлосер (Перник).

ВЛАДИМИР ЗАРКОВ