Днешната среща е една от многото в годините назад, когато на гости в училището в Лопян идват служители от американското посолство и граждани на американската общност в България. Всички те, обединени в едно хубаво име „Приятели на Лопян”.
Сякаш е много далеч и не толкова, 8 януари 2005 година, когато в училището дойде човек и ние запомнихме неговото име-Майкъл Фотерингхам.
С неговото идване се постави началото на  емблематичните ежегодни партита в нашето училище по различни поводи и празници-Коледа, Първа пролет и Свети Патрик. Партита, изпълнени с много емоции, с много топли чувства от двете страни. Пълни с изживявания, които децата в друг момент никога няма да могат да споделят.
Майкъл пренесе тази своя любов към училището на хората след него и много скоро старата и разрушена база на общежитието и в столовата, благодарение инициативата на Уоли, се поднови. Изцяло бе подменен и инвентара в сградите.
Тази заразителна любов се пренасяше от човек на човек-Майкъл, Уоли, Дейна Хемптън и Франк Деграс. Общежитието беше оборудвано, поставихме теракотни плочки, обличахме децата с топли дрехи ежегодно. Намирахме заедно лекарства.
Днес тази площадка е дело на една прекрасна инициатива на двама души, които вече са в Америка, Джей и Каролин, но вярвам, че и от там ще бъдат доволни от реализацията на тяхната инициатива. Те превърнаха своята идея в реалност благодарение на спечелената стипендия на „Кърби Саймън”.
Днес изпращаме други двама наши приятели- семейство Ерик и Сюзън, които участваха във всеки един ремонт в училището с доброволен труд.
Това сподели за читателите на сайта директорката на училището г-жа Мила Манчева при откриване на детската площадка в двора на Училището в Лопян, което стана на 6 юни т.г. в 11:00 на обяд.
Атмосферата на празника сме се опитали да предадем чрез снимковия материал, красивата площадка, програмата на учениците, общото хоро на гости и домакини, организираната от служители на посолството игра между двата отбори с ученици и прекрасното чувство да бъдеш на люлките.