Intel обяви, че ще купи Wind River Systems за 884 милиона долара, по силата на споразумение между двете компании. Процесорният гигант ще плати по 11,5 долара за всяка акция на Wind River, което е с 44% повече от пазарната й стойност.

Wind River разработва хардуер и софтуер за вградени системи, които намират приложение в промишлеността, автомобилната и авиационната индустрия, пише technews.bg

Софтуерът на Wind River работи в реално време. В последните години компанията се специализира в Linux-разработки за мобилни платформи.

Поглъщането ще позволи на Intel да разшири своите хардуерни и софтуерни предложения на пазара за вградени системи.

Очаква се сделката да приключи още това лято. За Intel тя е най-голямата покупка от 2005 година насам, когато начело на компанията застана Пол Отелини.

По-рано тази година Intel обяви планове да инвестира 1 милиард долара в малки компании с перспективни софтуерни и хардуерни разработки. За последното тримесечие гигантът отчете спад в пeчалбите от процесори за настолни РС и сървъри и сега ще се опита да компенсира от нови пазари.

Приходите на Wind River за миналата година възлизат на 360 млн. долара. В компанията работят 1600 души. Освен Linux продукти Wind River има и собствена операционна система VxWorks. Клиенти на компанията са BMW, Boeing, НАСА и др.