Учениците в щата Калифорния от август започват да учат по онлайн дигитални учебници, съобщават световните агенции.

Най-големият американски щат Калифорния се бори с финансовата криза по всякакъв начин. Дупката в бюджета превишава 24 млрд. долара, а губернаторът Арнолд Шварценегер се стреми по всякакви възможни начини да я запълни.

Спирането на учебници от печат е една от идеите, които има за справяне с финансовата криза.

Според Шварценегер това не само ще спести 350 млн. долара, които Калифорния отпуска годишно за учебници, но също така ще позволи на децата да получават най-актуалната информация.

Калифорния е раят на софтуерните гиганти, тук са пионерите на биологически изследвания и първокласни университети, известни в цял свят. Но нашите студенти все още учат от инструктажни материали във формат на Гутенберговата печатница, казва холивудският терминатор, цитиран от местния ежедневник San Jose Mercury News.

Според Шварценегер и без това учениците и студентите свалят информация на своите iPod-и и използват за осведомяване Facebook или Twitter.

Тогава защо трябва да се занимават със стари, тежки и скъпи учебници, пита той.

Арнолд Шварценегер отбелязва, че спестените пари могат да останат в училище, което и без това има проблеми с недостига на средства.

Първите дигитални учебници по природни науки и математика (приоритетните предмети според Шварценегер) калифорнийските ученици ще получат още в края на август, когато в САЩ започва академичната година.

Дигиталните учебници ще могат постоянно да се актуализират, а съставянето им е поверено на специална комисия.

Шварценегер е разпоредил да се прекратят всички договори за хартиени учебници и е забранил на калифорнийската администрация да сключва нови.