Между 180 и 200 лева ще стане "Гражданска отговорност" до края на годината. Това заяви инж. Евгени Игнатов, шеф на дирекция "Автомобилно застраховане" в "ДЗИ - Общо застраховане". Около 200 лв. е реалната цена на задължителната застраховка, коментира за "Стандарт" шефът на "Армеец" Румен Георгиев. Според него цените у нас са с около 30-40% по-ниски, отколкото в Полша, Чехия и Румъния, където покритието е идентично на нашето и над милион евро. Увеличението се налага заради честите нарушения, високите обезщетения, които компаниите плащат за щети, и лошата дисциплина на шофьорите ни по пътищата, обясниха застрахователи.
В момента полицата може да се сключи за 130-140 лв. за среден клас автомобил, като това са цени с отстъпки. Реалните са около 140-160 лв., каза Георгиев.
Събраните премии от "Гражданска отговорност" за 6-месечието на 2007 г. са над 125 млн. лв. Изплатените обезщетения за същия период възлизат на над 40 млн. лв., сочат данните за застрахователния пазар на Комисията за финансов надзор.