Всички сгради трябва да имат задължителна застраховка. Това заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова съобщава Дарик.

Темата ще бъде обсъдена на заседание на Министерския съвет, категорична е Павлова. По думите й техническите паспорти на сградите също са задължителни, за да може да се знае какво е състоянието на сградата.

"Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

"За колата правим и задължителната "Гражданска отговорност", правим си и "Каско", а за дома - това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, заяви още Павлова. "Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, обясни министърът.

Ако само един от собствениците в една сграда не даде съгласие за съставянето на техническия й паспорт, той може да бъде изгонен, съобщи още регионалният министър Лиляна Павлова. Тя бе категорична, че обследването на една сграда ще трае най-много около месец и спокойствието на хората няма да бъде нарушено дълго, докато тече тази процедура.

Регионалният министър отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. "Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима”, уточни тя и изтъкна: „Не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”.

В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко.