Трилърът с участието на Кийфър Съдърланд "24" е най-новият сериал, който пострада от започналата на 1 ноември, понеделник, стачка на холивудските сценаристи.

Шефовете на телевизия "Фокс", която излъчва сериала в САЩ, отказаха да излъчват новия сезон на "24", докато не получат гаранции, че целият сериал може да бъде излъчен без прекъсване. Новият сезон на "24" по график трябваше да започне през януари 2008 г., но реално излъчването му няма да започне преди пролетта.

Хитовият сериал ще бъде заместен с ТВ-продължението на "Терминатор" - "Хрониките на Сара Конър", чието излъчване трябваше да започне по-късно през следващата година. Освен това ще бъде прекъсната паузата в излъчването на хитовия сериал "Бягство от затвора" и шоуто ще продължи след новогодишните празници.

Сред другите общо 12 попупярни сериала, засегнати от стачката, са "Отчаяни съпруги", "Офисът" и "Анатомията на Грей", чиито снимки спряха. Актьорският състав и снимачният екип се присъединяват към стачкуващите сценаристи през почивките, докато продължават работата си върху епизодите, за които има сценарии.

Популярните нощни ток-шоута "Тази вечер с Джей Лено" и "Късно шоу с Дейвид Летърман" пък от понеделник излъчват повторения. ДПА предаде, че солидарност със стачниците са изразили актьорите Робин Уилямс, Дейвид Духовни, Тим Робинс, Джулиан Мур и Сали Фийлд.

Според електронния сайт на в. "Ню Йорк пост" стачката поддържат Дейвид Летърман, Джей Лено, Джон Стюарт и Конан О'Брайън, но не и Елън Дедженерис. На втория ден от стачката на сценаристите телевизионната водеща е пресякла стачните постове, за да запише шоуто си. Междувременно ИТАР-ТАСС предаде, че изследване, поръчано от кмета на Лос Анджелис, е показало, че в резултат на стачката през следващите няколко месеца на улицата ще останат не по-малко от 130 000 души - оператори, гримьори, костюмиери, осветители, сценични работници, шофьори.

Оборотът на филмовата индустрия в Холивуд е повече от 30 милиарда щатски долара годишно, или 80 милиона долара на ден. Решението за стачката бе взето след повече от три месеца безплодни преговори. В Синдиката на американските телевизионни и киносценаристи, който организира протеста, членуват около 12 000 хора на перото.

Те настояват за повече авторски права, когато тяхно произведение се разпространява по мобилни телефони или цифрови плеъри, за увеличаване размера на комисионите, които те получават за излъчването на сериали, за пускането в продажба на DVD или за разпространение чрез интернет, както и за по-големи социални придобивки.

Предишната стачка на холивудските сценаристи през 1988 г. продължи 22 седмици и причини на филмовата индустрия близо 500 милиона долара загуби.