Репортер на botevgrad.com преди малко разговаря с  младия мъж, който е карал таксито, преследвано снощи по главен път Е-79. По негова молба посочваме само инициалите на името му -Д.Д. Той е бивш военен, след това за кратко е работил в частна фирма в Ботевград.
Какво се случи снощи, защо се стигна до този инцидент?
Снощи около 22 часа ми се обади мой приятел и ми каза, че няма как да се прибере в Боженица, защото е употребил алкохол и не иска да кара колата си.  Аз се свързах с друг мой приятел, който от няколко дни е собственик на такси към фирма „Престиж” и го помолих да ми даде таксито, за да закарам моя близък. Той се съгласи и аз тръгнах. Закарах го в Боженица и тръгнах да се връщам. Точно на излизане от селото ме засече лека кола Ситроен Ксантия. В първия момент помислих, че иска да взема  клиент и спрях да му обясня, че аз не съм на работа.  В това време обаче шофьорът на ситроена започна да ме обижда, да ме псува  и да ме заплашва. Буквално думите му бяха: „Ще те застрелям”, „Сега ще ти видя сметката” и прочие. Аз въобще не го познавам този човек, но изглеждаше пиян, а аз нямах никаква гаранция, че не е въоръжен... Затова се качих в таксито, минах през бордюра и през поляната и избягах. Ситроенът обаче започна да ме преследва. Няколко пъти удари таксито отзад, после минаваше ту от ляво, ту от дясно и ме блъскаше. Явно искаше да ме изкара от пътя. На няколко пъти бях почти на косъм да се преобърна в дерето.
С над 90 километра излетях от завоя при Новачене, за да се включа в движението по главния път. Карах много бързо – над 120 километра. Преследвачът ми бе плътно до мен, караше в несращното движение и буквално слаломирахме между Тир-овете.. Беше страшно... По едно време ми се стори, че се стреля по таксито.
Вие не се ли опитахте да се свъжете с полицията или с диспечера на фирмата?
Да, през цялото време, но в началото джиесемите нямаха обхват, а и по радиостанцията не ме чуваха. Но какво да правя по-напред: по телефона ли да говоря, скорости ли да сменям, да внимавам да не се обърна или да не се блъсна в друга кола... Все пак обаче успях да се свържа и точно след Скравена  ме посрещнаха патрулни коли на полицията  и на СОТ „Велислава”.  Спряха Ситроена. В това време видях, че друг лек автомобил Голф избяга към ПИК-а.  Най-вероятно той също е участвал в преследването, но в тъмното и при това напрежение аз не съм го забелязал. Направиха ни проби за алкохол – моята бе нула, а на шофьора на Ситроена дрегерът отчете над 1.3 промила.  Тогава разбрах и името му – Тихомир, живее в Север-а. Взеха му документите и полицаите го закараха в Спешна помощ, за да му вземат кръвна проба.
Малко след това разбрах, че са го пуснали да си ходи, а той заявил, че отива да си допие.... И честно казано това ме потресе. Защо са го пуснали, та заради него едва не загинаха хора на пътя?
Как си обяснявате поведението на шофьора на Ситроена?
От разговори с моя приятел, собсвеник на таксито, и негови колеги, разбрах, че въпросният Тихомир за кратко преди време е работил като шофьор в „Престиж”. Тогава имал някакъв конфликт с бившия собственик на таксито, което сега кара моя приятел. Разбрах също, че подобно преследване на такси му се случва за втори път. И най-вече причината е изпитият алкохол, разбира се...
Как се разминахте да не катастрофирате?
Аз съм шофьор от 10 години, карал съм не само леки коли, но и камиони. Имам солиден опит като шофьор, към това прибавям и факта, че съм бил военен и можах все пак да запазя някакво самообладание. И късметът – това ме спаси да не се ударя в някой насрещен тир или да излетя от пътя.
Затова настоявам компетентните институции да вземат мерки срещу пияния шофьор и подобни неща да не се случват.
Защото представяте ли си ситуацията в таксито да има клиенти или пък шофьорът да не е толкова опитен?