Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на бившия кмет на Велинград Фидел Беев от парична гаранция в задържане под стража. Магистратите уважиха искането на прокуратурата, съгласно което Беев следва да бъде задържан. По думите на неговия адвокат Пламен Ялнъзов, Беев е приет по спешност във Военномедицинска академия и поради тази причина не може да присъства на съдебното заседание.

До този момент делото е отлагано няколко поредни пъти поради заболяване на Беев или на неговия защитник.

Заместник-градският и наблюдаващ прокурор по делото Роман Василев каза пред Дарик, че Беев ще бъде задържан и отведен в ареста, където да му бъдат направени съответните медицински експертизи. Василев допълни, че до този момент Беев не е открит.

"Това го е постановил съдът с промяна на мярката за неотклонение, която мярка ще влезе в сила, след като изтече съответният срок. В най-добрия случай той ще бъде отведен в ареста, където ще му бъдат направени съответните медицински експертизи. А и след 25-и той няма депутатски имунитет. Ще бъде издадена и забрана Беев да напуска пределите на страната", поясни Роман Василев.

Беев е подсъдим за престъпление по служба. Обвинението срещу него е заради доставка на горива през март 2005 г. Депутатът е обвинен в неправомерно сключване на договор като кмет на Велинград за доставка на горива и смазочни материали за общински детски градини в нарушение на закона. Според прокуратурата са нанесени щети за около 16 000 лева.