Спаси очите си", „Защити мозъка", „Пребори диабета", „Пий 3 таблетки и свали веднага 12 килограма". Десетки такива обещания за светкавично лечение сипят производители и дистрибутори на хранителни добавки по вестниците, радиото и телевизията.

Само срещу 15-ина лева и без рецепта всеки може да намери мистериозното магическо хапче в аптеката или в магазина, пише в днешния си брой вестник НОВИНИТЕ ДНЕС.

Реклами и специалисти

Никога не съм пила хапчета за отслабване, но участвах в реклама за такъв продукт заради хонорара", признава моделът Теди Велинова.

Ендокринологът д-р Мая Константинова от Специализираната болница за детски болести е категорична, че болни от диабет, които се лъжат по рекламите на хапчета като „Гликоравин" и „Хандо Нопал", спират инсулина заради такива добавки и изпадат в кома.

Най-експлоатирана обаче остава темата за бързо и лесно отслабване. Бразилската тайна „Липо 53" залага на универсална формула. С една таблетка сваляте 3 килограма, с 2 таблетки - 6, с 3 таблетки - 9, а с 4 хапчета стопените кила стават цели 12. „Една единствена таблетка, дъвкана и поета с чаша вода, Ви отървава от излишните килограми за по-малко от седмица", обещава „Липо 53".
ВИП красавиците Теди Велинова, Златка Райкова и Алисия бяха изловени, че отслабват с „Холивуд Слим", загатва реклама на други хапчета.

В рекламите на повечето добавки за отслабване се посочва, че те потискат апетита създават усещане за ситост и така топят килограми. Според д-р Людмила Емилова, известна с диетите си и съветите си за здравословно хранене, само болният човек няма апетит. По думите й всички хапчета, билки и чайове, които потискат естествения апетит, ни разболяват. Продължителната употреба на хранителни добавки, които само стимулират по-бързата обмяна на веществата, а дразнят дебелото черво, могат да ни докарат проблеми. Някои по-силни таблетки пък съсипват черния дроб и бъбреците.

Здравословно е да се свалят по не повече от 3-4 килограма месечно и то само с хранителен режим, определен от лекар", съветва доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.
Друга реклама ни убеждава, че екстрактът от женшен „Съкровище от Тайгата" гарантира дълголетие, а „Еромакс" ни обещава бърз еротичен стимул.

Мъжете са много чувствителни на тази тема и предпочитат първо да мълчат и сами да изпробват всевъзможни решения. В случая обаче консултацията с лекар е задължителна", каза урологът д-р Валя Велева. По думите й хапчетата за ерекция трудно могат да навредят на здравето, но и в никакъв случай не могат да се използват за лечение. Д-р Велева увери, че същото важи и за рекламите на добавки за проблеми с простатата, които вървят по телевизията: „Много хора се чудят дали да увеличават дозите си сами, без да са наясно какъв точно е ефектът".

Измама в аптеките

Специалистите са категорични, че хапчетата, на които се приписват чудодейните свойства, в голяма степен са пълни с измама и подвеждат болните. Обикновено цитираните в рекламите „излекувани" с добавки хора изобщо не съществуват. Това се потвърди и от безуспешните опити на НОВИНИТЕ ДНЕС да се свърже с анонимния хипертоник Стоян И. от Пловдив. 63-годишният мъж пише в писмо до жълт вестник: „Холестеролът и кръвното налягане сега са в норма. Все още не съм спрял лекарствата, които ми изписа докторът, но се чувствам много по-добре. Съжалявам само, че не открих „Кардиохелп Макс" по-рано". От производителите „Дойч ЕООД" ни отказаха връзка с клиентите си.
48 129 000 лева e оборотът на аптеките от хранителни добавки само за първите 4 месеца от тази година. Това е с 12% повече от същия период на миналата година, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки още Николай Костов. 1500 вида хранителни добавки има само по аптеките у нас в момента, сочат още данните за първото четиримесечие. За сравнение, лекарствата без рецепта са под 1000.

Здравно министерство

Здравната наредба 47 към Закона за храните изрично забранява на добавките да се приписват свойства, че предпазват или лекуват болести. Забранено е също етикетът, представянето и рекламата да се позовават на такива свойства. Глобата за неспазване на този закон е от 1 000 до 15 000 лева
Въпреки това производители продължават да пробутват капсули, които претендират да лекуват всичко и то за броени дни. Проверка на НОВИНИТЕ ДНЕС установи, че у нас липсва контролен орган, който да следи спазването на закона.
Ние не се самосезираме, а чакаме сигнали", обясни пред НОВИНИТЕ ДНЕС д-р Нелия Микушинска, главен експерт по здравна профилактика и санитарен контрол към здравното министерство. Тя потвърди, че рекламите на хранителни добавки в пресата са некоректни. „Ако получим писмен сигнал, можем да направим проверка и да дадем предписание на фирмата да спре рекламата", каза още експертът.

Липса на контрол

Комисията за защита на потребителите не се интересува от рекламите в пресата. „Ние имаме ангажимент към рекламите и разпространението на хранителни добавки само в Интернет, защото те са забранени", обясни пред НОВИНИТЕ ДНЕС говорителят Габриела Руменова.
Забрана в Интернет има, защото, въпреки че Законът не ни позволява да претендираме за лечебен резултат, ние слагаме в добавките вещества с лечебно действие", обясни Марин Пенков, управител на „Медикус Фарма", фирма-производител на над 50 вида хранителни добавки. Той също призна, че в бранша се разчита най-вече на самоконтрол.
Оказва се, че хранителните добавки лесно стигат до пазара, без да е нужно здравните експерти да са наясно дали те действат така, както се разказва в рекламите.

За да се регистрират и да стигнат до аптеките и магазините, производителите пращат на регионалните здравните инспекции образец на етикета и листовката на продукта си. Така, само по документи, претендиращите да лекуват таблетки отиват директно по щандовете в цялата страна. Ако инспекторите в РИОКОЗ-Смолян, например, одобрят една добавка, тя може спокойно да се продава в аптеките и магазините във всички градове у нас.
Проверките, които здравното министерство назначава, следят само дали етикетът на добавките дава информация за състава им, дали на опаковката има телефон и адрес за обратна връзка с дистрибутора, както и изрично да е посочено, че добавките не заместват пълноценното хранене.

Ако липсва нещо по етикета, инспекторите просто връщат капсулите за нов етикет. След предписаните корекции, "безценните" хапчета отново са на пазара.
Към наредба 47 върви и приложение с всички забранени за влагане в хранителните добавки растения. „У нас те са 120, докато в съседна Румъния непозволени са 360 растения", обясни Костов.
Въпреки съмнителното действие на добавките, агресивната им реклама продължава да ипразва джобовете на хората. Според Николай Костов пренаселеният пазар на добавки в страната ни се дължи най-вече на либералната наредба и изключително лесната регистрация, за разлика от САЩ и някои европейски страни.