Британски учени изчислиха какво ще е нивото на Световния океан към 4000-ата година, съобщава New Scientist. То, според тях, ще бъде минимум 25 м по-високо от сегашното. В резултат на това доста острови и по-ниски архипелази ще бъдат залети, което означава, че физическото съществуване на някои островни държави е поставено под въпрос.

Учените предсказват, че само до края на XXI век равнището на Световния океан ще се покачи със 79 см до 150 см. Прогнозите са направени въз основа на колебанията в нивото на океаните и количеството отделен в атмосферата въглероден диоксид през последните 520 г. Изследователите изхождат от изчисленията, че за последните 2000 г. нивото на Световния океан се е покачило с 25 м.

Ако техните прогнози се сбъднат, островни държави като например Малдивите ще изчезнат подобно на митичната Атлантида, допълва БГНЕС. Това може би дори ще стане много преди настъпването на 4000-ата година.

Учените с по-радикални разбирания считат, че заради човешката дейност в последните 100 г. се отбелязва драстично нарастване в скоростта, с която се покачва нивото на океаните.