Левски може да осъществи трансфер за милион евро през следващата седмица. "Сините" ще трябва да обмислят дали да приберат сериозната сума, но да се разделят с един от най-добрите си футболисти - Дарко Тасевски.

"След няколко дни идвам в България да преговаряме", обяви пред "24 часа" мениджърът на македонския национал Златко Тодоровски.

"Три отбора имат сериозен интерес към Дарко - Хееренвеен, Металист (Харков) и Металург (Донецк). Той се чувства много добре в България. Това, което искаме и аз, и той, ако се стигне до трансфер, е Левски да заработи хубави пари от това, защото отношението към него е много добро. В договора му има клауза, че всеки може да го купи срещу един милион евро. Не съм сигурен дали холандците биха решили веднага да платят толкова, но мисля, че украинците са готови да извадят тази сума. Затова предстоят разговори. Все пак е най-важно и мнението на Левски, добави още Златко Тодоровски.

Преди да дойде на "Герена", Тасевски прекара два успешни сезона в Украйна, но с екипа на Металург (Запорожие), така че е достатъчно популярен в страната. Офанзивите за неговото връщане в украинския футбол са започнали още преди три месеца.

Тогава контакт с агента му са осъществили от Металург (Донецк), където играе бившата звезда на ЦСКА Велизар Димитров, а треньор е също българин - Николай Костов.

Четвъртият в украинското първенство е направил сериозни постъпления да привлече българския национал Чавдар Янков за вакантното място в халфовата линия, научи още "24 часа". Разговорите са били в напреднала фаза, но в последния момент Чак е решил да остане в Германия, приемайки офертата на Дуисбург. Така Металург (Донецк) продължава да търси класен халф, когото трябва да привлече в началните дни на юли, тъй като на 16 юли е първият им мач в Лига Европа, а два дни по-късно стартира шампионатът в Украйна.

По-сериозна офанзива обаче може да се очаква от сензацията в последното издание на купата на УЕФА Металист. Тимът от Харков, който отпадна злощастно на четвъртфинал, се готви за нови европодвизи. Третите в украинското първенство са склонни и да харчат повече пари.

Украинските медии също лансираха информацията, че Металист иска да вземе 25-годишния Тасевски и да подпише дългосрочен договор с него.

Заместник генералният директор по спортните въпроси в отбора от Харков Евгений Красников обаче съобщи пред вестник “Спорт-Експрес” в Украйна, че това са само спекулации.

От Левски едва ли биха склонили да се разделят с Тасевски, ако предварително не си осигурят услугите на плеймейкъра Сашо Александров.

Другият основен футболист на "сините", към когото има сериозен интерес, е Живко Миланов. Предложенията към него вече са обсъждани. Интерес имаше от Лестър, но е твърде вероятно Живко да премине в Киево. Заговори се, че италианците са пожелали и Георги Сърмов.