Още в дълбока древност било установено, че съществуват хора, които правят уникални изчисления наум.

Някои овчари например за миг можели да преброят хиляди глави добитък. И досега обаче учените не са успели да разгадаят този феномен, твърди електронният сайт Cnews.

Пример за човек-калкулатор е 27-годишният французин Алексис Лемер, рекордьор по извличане на корен на 13-а степен от многозначни числа.

През 2004 г. Алексис извлякъл корен на 13-а степен от 100-значно число за 3,62 секунди (предишният рекорд е бил 23 минути). Същата операция с 200-значно число е доста по-трудна.

Тази година Алексис Лемер е решил такава задача за 77,99 секунди, получавайки отговор 2396232838850303 (предишният му рекорд е бил над 267 секунди). Тоест може да се направи извод, че подобни способности подлежат на развиване, на тренировки.

Алексис е компютърен специалист, активно изучава чужди езици и подготвя научна кариера в областта на изкуствения интелект.

Лемер разказва, че по време на изчисленията пред очите му се появяват хиляди таблици, от които той избира нужния отговор. А това означава, че намира решението по визуален път.

Учените и досега не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса защо у едни хора е толкова добре развита способността да смятат. Възможно е, тя да е резултат от увреждане и дисфункция на определени части на мозъка, тъй като често се свързва с аутизма и дислексията.

Вероятно съществуват и наследствени фактори - определени гени, благодарение на които се развива подобен феноменален талант.