Нико прекарва доста време, гледайки се в огледалото. Но това не е обикновена суета – Нико е хуманоиден робот, който може да разпознае собственото си отражение – голяма стъпка към създаването на истинско самосъзнание, пише "Списание 8".

Всъщност Нико може да идентифицира почти точно къде е ръката му в пространството в огледална снимка.

Джъстин Харт и Браян Скаселати от Университета Йейл са успели да научат хуманоида да разпознава мястото и ориентацията на ръката с точност до 2 сантиметра във всяка посока. Това е способност за пространствена ориентация, която никой робот не е постигал досега.

Нико е венецът на уникален експеримент, имащ за цел да разбере дали един робот може да премине класически тест за самосъзнание, наречен още огледален тест. За да го вземе успешно, едно животно (най-често експериментът е правен с животни) трябва да разпознае, че характерен знак върху тялото, което вижда в огледало, е всъщност поставен върху неговото собствено тяло. Тестът до момента е минаван само от делфини, косатки, слонове, свраки, хора и няколко вида човекоподобни маймуни.

Точното разпознаване на това къде се намира тялото му в пространството ще бъде показател, че и Нико е преминал огледалния тест. Преди това обаче роботът ще трябва да научи още много неща за себе си. Екипът учени е на път да обучи Нико да разпознава тялото и главата си, да знае каква форма са, както и какви са цветът и повърхността им, така че когато види поставения върху него знак, да го разграничи от тялото си.

Хуманоидът вече разбира как да свърже движението на свой крайник с движенията на отражението. „Това, което ме вълнува най-много, е, че роботът е възприел модел на себе си и го използва, за да интерпретира информацията в огледалото", казва Харт.

Самоосъзнаването на роботите е от много важно значение за безопасната им работа с хора. „Повечето роботи не само, че не осъзнават отражението си в огледалото, но не разпознават собствените си части на тялото. Например един робот може да е способен да погледне надолу и да види краката си без да разпознава, че са негови", обяснява Мери-Ан Уилямс от Технологичния университет в Сидни, Австралия. А без това базисно социално умение, самоосъзнаването, взаимодействието на роботите с хората ще бъде много трудно и работата, която вършат за тях, много по-слабо ефективна, допълва Уилямс.