Изборите за национален парламент на 5 юли в село Преколница ще се проведат в Дома за стари хора с умствена изостаналост (някои дори биха употребили по-краткото - „лудница").

Репортерска проверка на news.bg установи, че и предишните избори (за депутати за Европейския парламент на 7 юни) са се провели в същата сграда.

Срещнахме се с член от секционната комисия, който ни разказа, че сутринта преди изборите обитателите на дома най-вероятно са били упоени или са им дадени успокоителни медикаменти, за да не пречат на нормалното провеждане на изборния процес.

Изборите не могат да се проведат в кметството, защото сградата е продадена и управата се помещава в барака до входа на Дома. Това може би е единствената избирателна секция в България, която ще се намира в сградата на лудница.

Село Преколница се намира в Западна България, в географската област Каменица, западно от гр. Кюстендил.

Според последните статистически данни от 2008 г. там живеят 125 души, от които около 90 имат право да гласуват. На президентските избори през 2006 г. в селото са гласували 45 души - точно 50% от избирателите.

Кмет на селото е Роза Исионова, която е на този пост вече четвърти мандат. Кметството, в което тя работи, представлява стаичка в една барака с размери 2 на 2 метра, която дели с пазача на дома за психичноболни хора.

Преди години на доброволни начала е била построена масивна сграда за кметството.
Първоначално там се е помещавала фурна, а в последствие - лекарски и зъболекарски кабинет, който обаче не е разполагал с необходимото медицинско оборудване.

В един момент сградата на кметството е продадена, а какво е станало с парите, няма официални данни.

Питали кметицата защо и как е продадено кметството, а тя казвала, че не знае, разказа още бившият член на секционната комисия.

Поради факта, че сегашната сграда на кметството е прекалено тясна, последните избори се провеждат в сградата на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост.

Тя е ремонтирана през 2008 г. - 2009 г. с пари, спечелени от община Кюстендил по проект на ФАР.

Според официални данни там са настанени 58 жени и един мъж, като всички те са с диагноза „олигофрения". Капацитетът на дома е 60 души. Данни от селото обаче сочат, че в дома живеят 86 души.

По време на изборния процес пазачите не пускат психичноболните, за да нямат съприкосновение с избирателите.
Сутринта на последните избори те са били изключително спокойни, но следобед са започнали да буйстват.

„За да не шават до обед значи нещо им е давано. Явно са им давали някакви упойващи вещества. Към обед обаче ги пуснаха и хората започнаха да буйстват. Цялата комисия така предполагаме", сподели пред на news.bg човек от селото, който пожела анонимност от съображения за сигурност.
По думите му гледката е била неприятна. И за хората вътре в дома, и за избирателите.

Той разказа още, че изборите за Европейски парламент са се провеждали в отделна сграда в двора на дома. Този път обаче изборите ще бъдат в основната сграда, в спалното помещение, където ще бъде освободено специално място за изборната секция.

Според него в дома живеят около 86 души на различна възраст. 14 от тях са в тежко състояние и са на легло.

Псигичноболните хора имат право да гласуват само с придружител - техен роднина. На миналите избори обаче хора от дома не са гласували, посочи още той.

Според него не са правени опити за манипулиране на техния глас и обитателите на дома не са били принуждавани да гласуват за една или друга политическа сила.

Информаторът ни разказа и подробности за протичането на избирателния процес.

Човек на кметицата кара хората до лудницата. Роза Исионова ги чака отвън на вратата. Разбират се, кой номер ще избират и каквото каже кметицата - такава бюлетина пуска гласоподавателят.

„Освен червен номер друг там не се получава с изключение на комисията, ако има някой от НДСВ - по един глас. Иначе там всичко е червено. Те не смеят хората. Тя просто е насадила страх у тях", разказва още човекът от селото.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов коментира пред news.bg, че няма никакъв проблем парламентарните избори да се проведат в друга сграда, различна от тази на общината.
По думите му, най-важно е да бъдат създадени условия за спокойното протичане на изборния процес.
Обитателите на дома също имат право на глас, ако не са под запрещение, коментира още Троянов.

От Агенцията за социално подпомагане пък определиха данните като обезпокоителни и съобщиха, че по всяка вероятност агенцията ще се самосезира въз основа на тези данни.

От там съобщиха още, че проектът, финансиран по програма ФАР, е на стойност 164 246 евро, като основната му цел е да бъдат изградени защитени пространства в Дома за възрастни с умствена изостаналост с. Преколница за предоставяне на алтернативни социални услуги за 16 души. Изпълнител на сключения договор е община Кюстендил.

По време на изпълнение на проекта е установено, че плануваните средства за строително-ремонтни дейности са недостатъчни, поради което с решение на Общински съвет - гр. Кюстендил, са отпуснати допълнителни средства в размер на 90 хиляди лева за дофинансиране на този вид дейност.

По време на изпълнението на проекта е осъществяван непрекъснат мониторинг от страна на представители на Агенцията за социално подпомагане, която е Звено за изпълнение на проекта.

Не са установени несъответствия и нередности по отношение усвояването на средствата от отпуснатата безвъзмездна финансова помощ. Договорът е приключил изпълнението си на 30.05.2009 г., като са постигнати заложените цели.

Директорът на дома Митко Василев потвърди информацията, че изборите за Европейски парламент са били проведени в сградата на дома. Той обаче не пожела да даде информация за това дали хората вътре са били упоявани и по какъв начин е протекъл изборният ден.

По негови данни домът е за възрастни хора (над 20 години) и е с капацитет 60 души. Това не е лечебно заведение и хората в него живеят, без да се лекуват, коментира още директорът.

Василев каза, че не е присъствал на изборите и няма да присъства на следващите за национален парламент. Къде ще бъде избирателната секция се определя от кмета на община Кюстендил Петър Паунов.
Домът за възрастни е общинска собственост и с него също се разпорежда Паунов.

Кметът на Кюстендил от своя страна категорично отрече информацията, че гласуването за Европейски парламент се е провеждало в сградата на Дома за възрастни хора. Той изрази учудване, че избирателната секция не е била разположена в сградата на общината.

Петър Паунов посочи, че в областта има над 100 села и не може да даде подробни данни за протичането на изборния процес във всяко едно от тях.

От общинската администрация пък посочиха, че изборите за евродепутати и предстоящите за национален парламент ще бъдат проведени на територията на Дома за психичноболни, но в отделна сграда.

От община Кюстендил посочиха, че кметството в село Преколница е продадено, но не знаят на кого и каква е причината. От там предположиха още, че най-вероятно е планиран строеж на нова сграда и това е причината изборите да се проведат в дома за психичноболни.

По думите на Надя Ангелова от общинската администрация в Кюстендил в селото няма друга подходяща обществена сграда и хората от дома са под запрещение т.е. нямат право на глас.

Тя посочи, че са подавани 2 сигнала към ЦИК за това, че избирателната секция е преместена. От администрацията изразиха надежда, че никой не би си позволил да упоява хората от чисто човешка гледна точка.