Костите на 19 партизани от Трета чета на Червенобрежкия отряд лежат в основите на паметника-костница в с.Брусен, паднали в неравен бой в м.Черни дол преди 65 години.
На 26 юни 1944 четата, наброяваща 33 души, осъмва обкръжена, вследствие на предателство, от около 350 жандармеристи в горичката   край Брусен.
Първоначално жандармеристите уверено настъпват в гората, като дори не залягат. Първият събудил се партизанин, командирът Йото Врачев, прострелва смъртоносно жандармерист и това всява паника сред правителствената част. След като цял ден партизаните оказват упорита съпротива на превъзхождащия ги в жива сила и въоръжение противник, жандармерията запалва горичката от няколко страни. С падането на вечерта  останалите живи 9 партизани бягат към съседната гора, където търсят прикритието на нощта. От тях само двама партизани достигат гората, където успешно се скриват от жандармеристите. В крайна сметка 19 партизани са убити, 1 е пленен и по-късно погребан жив, а двама успяват да избягат. 
Всяка година на 26 юни се организира възпоменателен митинг, на който близки, съратници и други участници свеждат глава пред техния подвиг.
Не бяха малко хората и тази година, които дойдоха да си спомнят за загиналите и да направят своята равносметка за времето, в което живеем.
Сред присъстващите бяха участникът в битката ген.Стефан Цолов, заместник-председателят на ЦС на БАС проф.Николай Косев, кандидатите за народни представител от Коалиция за България Цанко Маринов, Снежинка Стойкова и д-р Веселка Златева, Председателката на областния съвет на пенсионерите в София Йорданка Кринчева, близки на загиналите, представители на общинските съвети на БСП и БАС в Етрополе, Правец, Ботевград, Ябланица, София, представители на основните партийни организации на БСП в Брусен, Лопян, Джурово, Голям Извор и Гложене, жители на Брусен и общината. 
Председателят на ОбС на БСП Станка Димитрова припомни на присъстващите зловещите часове на битката, в която умират със смъртта на героите 19 млади българи. Слова произнесоха проф. Николай Косев и ген. Стефан Цолов.
Накрая паметникът беше отрупан с венци и букети цветя.
Организатори на митинга-заря бяха Общинският съвет на БСП и Основната организация на БСП в Брусен.
Чрез снимките са уловени мигове от събитието.