Тази година се навършват 68 години от битката в м.Черни дол край Брусен. Възпоменателният митинг беше днес преди обяд пред паметника на загиналите 19 партизани от трета чета на отряд “Георги Бенковски”.
Въпреки жегата, да положат цветя и да си спомнят за героизма на загиналите, бяха дошли от София, от общините Ботевград, Ябланица и Етрополе.
Бяха още заместник-областният председател на  БСП Маргарита Петкова, председателят на Областния съвет на БАС Йорданка Кринчева  и останалият единствен жив  партизанин, участвал в битката генерал Стефан Цолов.
Възпоменателно слово за  събитията от преди 68 години изнесе Чавдар Крачунов – председател на Общинското ръководство на БАС.
На митинга говори и Маргарита Петкова.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.
В основата на паметника бяха поставени венци и букети с цветя от генерал Цолов, от Областните съвети на БСП и на БАС, общинските съвети на БСП в Ботевград, Ябланица и Етрополе, от общинските ръководства на БАС в Ботевград и Етрополе, общинските ръководства на жените в БСП и на пенсионерите в Етрополе, първичните организации на БСП в Брусен и Лопян, от близките на Йото Врачев и от отделни граждани.
След това в центъра на селото имаше среща с хората.
На гърба на направена семейна снимка от първия митинг при откриването на паметника, която имахме възможност да видим, се чете ясно датата 29 юни 1952 година. Битката е станала на 26 юни 1944 година. Тази година се навършват и 60 години от издигането на величествения паметник в памет на 19-те партизани, чиито имена са изписани върху мемориалната плоча.