Досъдебно производство за купуване на гласове е образувано в сектор "БОП" при Областна дирекция на МВР - Ямбол, съобщи говорителят на полицията Катя Няголова.

Сигналът е бил подаден снощи и веднага е започнала работа по изясняване на случая. Направена е проверка в заведение в ромския квартал на Ямбол. Иззети са списъци с имена и адреси.

По други сигнали в РУ на МВР - Ямбол са предупредени седем лица.

Двама мъже на 19 и 26 години, криминално проявени, са били хванати в търговия с гласове в село Згалево, съобщиха от плевенската полиция. На 1 юли в Районното полицейско управление в община Пордим е получен сигнал, че в селото се купуват гласове за участие в изборите за 41-во Народно събрание.

Събраните доказателства сочат, че двамата местни жители са взели 28 лични карти на хора от селото срещу обещание да им заплатят по 20 лева, за да гласуват за определена политическа партия. Срещу задържаните мъже е започнало досъдебно производство.

Перничанин на 32 г. също е задържан за купуване на гласове, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Иван Манов е арестуван  при съвместна операция на служители от ОД на МВР Перник и отдел "ДАНС"  в областния град.

Акцията е започнала вчера следобед и продължава и сега. Иззети са списъци със 123 имена, срещу които са отбелязвани определени суми. При направения обиск на жилището на Манов са намерени и иззети две компютърни конфигурации, листа с имена, дати и парични суми. От колата му са отнети  два тефтера с имена, дати и отбелязани парични суми. От друг 28-годишен перничанин са иззети преносим компютър и документи, които се проверяват.           

Част от лицата, фигуриращи в списъците, са установени и доведени за разпит в полицията в Перник, а другите се издирват. Манов е задържан в ареста на полицията за 24 часа. Образувано е досъдебно производство по случая.

Бързо полицейско производство е започнато и срещу 61-годишен жител на Мизия, заподозрян в купуване на гласове в ромската махала в града, съобщиха от Областна дирекция на МВР във Враца.         

Вчера органите на реда в Оряхово са проверили сигнал, подаден в полицейския участък в Мизия, че мъж от ромски произход обикаля махалата и купува гласове. Установено е, че 61-годишен мъж от Мизия, собственик на магазин за хранителни стоки в квартала, е приспаднал 20 лева от задълженията на местна жителка към магазина с уговорката да гласува в неделя за определена политическа партия. Той е задържал личната карта на жената.           

При огледа на магазина е намерена тетрадка, в която са описани вересиите на свидетелката. Освен нея са иззети и други веществени доказателство, допълват от полицията. Започнато е бързо полицейско производство по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс, пише БТА.