Необосновани финансови разходи, незаконни избори по факултети и катедри и съмнителни обществени поръчки са част от десетките закононарушения на ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), които е установил контролният съвет на висшето училище.

Докладът се изготвя винаги в края на мандата на всяко ръководство, отбелязва в. „Дневник". В контролния съвет влизат четирима преподаватели от юридическия факултет, по един от журналистическия, геолого-географския и математическия факултети и един студент.

От пресцентъра на университета отговориха, че ректорът Боян Биолчев ще коментира тези заключения утре по време на изборите за нов ректор. Ден по-рано студенти от различни факултети разпратиха документа на медиите.

"Нашите опити да променяме СУ към по-добро функциониране успяват трудно поради тоталната затвореност и непрозрачност на университета, затова търсим подкрепа от обществеността", пишат в писмото студентите.

Според контролния съвет незаконни са изборите за декански ръководства и катедри в няколко факултета, както и изборите за студентски съвет. Той е определен като авторитарна организация, чийто сегашен председател е подправял документи, за да извлече лични облаги.

Според председателя на контролния съвет проф. Красимира Средкова законите са прилагани избирателно от ректора. Нарушения има и при формирането на бюджета, като парите са разпределяни по лично усмотрение без предварителни правила.

"Смятаме, че рязко трябва да бъдат ограничени разходите за луксозни автомобили за ректорското ръководство, броят на скъпите заведения в СУ", пишат одиторите. Те настояват да се сложи край на необоснованите екзотични пътувания извън страната на ръководството и да спрат заседанията на академичния съвет на Черноморието.

Докладът установява нарушения и при обществените поръчки, липса на система за контрол на имуществото. "Тревожно и позорно е, че в нашия университет декан може да посегне физически на преподавател, а преподаватели да подправят документи", завършва докладът на контролния съвет.

Още трима професори най-вероятно ще се включат в битката за ректор на Софийския университет. Това са зам.-ректорът Георги Бакалов, бившият декан на Факултета по математика и информатика акад. Боян Боянов и дългогодишният декан на Философския факултет проф. Витан Стефанов.

Те са обжалвали във Върховния административен съд разпоредба в правилника, която забранява на преподаватели над 61 години да се кандидатират. Делото е насрочено за 21 януари 2008 г., но се очаква днес съдът да реши дали да спре действието на спорните разпоредби до изчистването на казуса.

Ако това стане, в надпреварата за ректорския пост могат да се включат и новите кандидати.