Софийският университет „Св. Климент Охридски" все още няма акредитация за обучение на медицински сестри. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Това означава, че през миналата година студентите, записали тази специалност в Алма Матер, са били обучавани нелегитимно. По думите на Игнатов по закон той има право  да отнеме акредитациите за всички специалности на дадено висше училище, ако то обучава нелегално, както е в случаят с Алма Матер.

Министър Игнатов определи като „сериозно нарушение" липсата на акредитация на Софийския университет и решението им да провеждат медицинско обучение без нея. По думите му въпреки това образователното министерство се надява акредитация да бъде дадена, защото иначе ще се стигне до неприятни последици, както за университета, така и за студентите:

„Ние искаме да мине тази акредитация, защото другият вариант е да местим студентите в други университети, няма смисъл".

За да се стигне до тук обаче, то първо трябва да бъде пратено писмо до ректора на Алма Матер, в което му са дава срок да препрати студентите към други университети. Министър Игнатов вече е говорил с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев за проблема. Най-рано есента обаче се очаква да стане ясно дали Националната агенция за оценяване и  акредитация ще одобри специалността Медицинска сестра в Алма матер.