Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който даде заявка и за поста министър-председател, обяви, че все още не са започнати преговори с други партии от състава на новия кабинет. Борисов каза, че ще изчака окончателните резултати от изборите, тъй като все още имало възможност ГЕРБ да получи пълно мнозинство. Той добави, че в новото правителство ще бъдат премахнати министерските постовете, които сега заемат Емел Етем, Гергана Паси и Меглена Плугчиева.

За новото правителство Бойко Борисов каза:

Аз и сега го имам съставено, въпросът е да имаме крайните резултати от изборите и съответно да чуя какво мислят колегите от другите партии, защото поне от това, което чувам от пресконференциите, са разнопосочни. Надявам се, че това е пред камерите. Като седнем да говорим, ще чуя по-конкретни и по-сериозни неща.

Как ще коментирате думите на Доган, че етническият мир е поставен на карта?

Този, който произнася думите етнически мир при този изключително силен вот, при тази масова активност на изборите. Всички знаем как бяха постигнати резултати на други партии, именно в смесените райони. Аз мисля, че всеки, който произнесе думичката етнически вот, пряко трябва да бъде отговорен за това, което създава.

По-голямата част от хората в държавната администрация да си търсят ли нова работа?

Тези, които са провалили проектите. Тези, заради които са спрени парите от Европа, естествено, че трябва да си намерят нова работа.

След като заяви, че е наясно със състава на бъдещия кабинет, който той ще оглави, лидерът на най-голямата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов оповести и първото име от него, пише Дневник. "Да, моят финансов министър ще е Симеон Дянков, казвам го за първи път пред вас," е казал Борисов пред репортер на "Дау джоунс". Той не е споменал други имена от кабинета. Доскоро главен икономист към вицепрезидента на Световната банка, Симеон Дянков в момента е водещият икономист на ГЕРБ и в нощта на изборите беше плътно до Борисов.

Борисов, който сега е кмет на София, но ще трябва да отстъпи поста, отказа да съобщи кого ще подкрепи за свои наследник.