Навършват се 11 години от февруарските събития през 1997 г., когато БСП върна мандата за съставяне на правителство.

БСП се отказа от своя мандат чрез номинирания за поста министър-председател Николай Добрев и от новия председател на ВС на БСП Георги Първанов на 4 февруари 1997 г.

Тази стъпка и до днес се отчита като действие, което е спасило страната едва ли не от гражданска война, тъй като в периода януари - началото на февруари, 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза и е обхваната от протести на хората, недоволни от управлението на БСП.

В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лева. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите.

Правителството на Жан Виденов е принудено да подаде оставка, приета от Народното събрание на 28 декември 1996 г. На 8 януари 1997 г. левицата номинира за премиер министъра на вътрешните работи Николай Добрев. Мандат за съставяне на правителство той получава на 28 януари 1997 г. от президента Петър Стоянов, но всекидневните протести продължават и съществува реален риск за гражданския мир.

На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски, разпуска ХХХVІІ Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април същата година.

Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България. На последвалите парламентарни избори абсолютно мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандати (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)).

През май парламентът одобрява състава на новото правителство, оглавено от Иван Костов.