Много хора са убедени, че във водата се изгарят повече калории отколкото на сушата. И това е вярно. Плуването е един от най-безопасните и физиологични спортове. Практикувано редовно, то подобрява кръвообращението, укрепват сърцето и дихателната система, помага да се разтовари гръбнака и формира правилна стойка на тялото.

За да отслабнете във вода могат да ви помогнат следните правила:

1. Плувайте активно.
Забележимото "изгаряне" на мазнините започва само при честота на сърдечните съкращения от 135 удара в минута. За да не се окаже натоварването голяма изненада за вашия организъм, преди самото плуване направете 10-15 минутно загряване. То трябва да включва поне няколко движения на главата, кръгови движения с ръцете, навеждания и прикляквания.

2. Ако не можете да плувате, добре се запишете на аквааеробика.
Ако не се задържате лесно над водата и преодолявате 25-метровия коридор на басейна за минута, едва ли ще постигнете желания ефект от отслабването чрез плуване. Или се научете да плувате по-добре или ще ви помогне аквааеробиката - за нея не е задължително да плувате добре. Тези занятия са по-забавни за лошите плувци, а и осигуряват необходимата честота на пулса.

3. Забравете за дъното, стъпалата и ръба на басейна.
Ако по време на тренировка решите да си починете, по-добре е да полежите във водата. Не стойте до ръба на басейна или върху стълбите. Когато човек лежи във водата, губи повече калории, защото за да се задържи на повърхността, извършва движения с ръцете и краката.

4. Редувайте различните стилове на плуване.
Най-много калории се изгарят при плуване бътерфлай (този труден стил се нарича още "делфин"). Ако вашата подготовка позволява това, посветете се на този стил поне 5-10 минути. Схемата на плуване може да бъде следната: 5 минути крол или по гръб, 1 минута бътерфлай.

Брусът е най-бавният е спокоен стил на плуване. При него е желателно издишането да става във водата. Ако главата се намира над водата, гръбнакът се напряга, а интензивността на тренировката намалява. В крайна сметка плувайте стилът, който най-добре умеете, но се опитвайте да подобрявате и другите - макар и комплексен спорт като цяло, различните стилове на плуване натоварват в различна степен отделните групи мускули и стави.

5. Внимавайте какво ядете!
Плуването стимулира апетита. Ако искате да отслабнете, се ограничете в храната. В противен случай ефектът от тренировките може да бъде обратен. Не се препоръчва да се плува на гладен стомах или веднага след ядене. Оптималният вариант е да се хапва половин час преди тренировката или един час след нея. Избирайте зеленчуци, риба, млечни продукти. Ако почувствате потребност за нещо сладко, хапнете малко стафиди.