Синдикалният лидер на ЕПИК Мирослав Миков и Здравчо Здравчев, председател на националната федерация “Техническа индустрия, наука, информатика” към КТ “Подкрепа”, бяха на тридневна регионална конференция в Букурещ. Форумът бе организиран от Европейската федерация на металоработниците. На него присъстваха и представители на синдикатите в Румъния, Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и др.

“Основната тема, обсъждана на конферецията, бе световната финансова криза и отражението й върху икономиката в страните от региона. От изказванията на синдикалните представители стана ясно, че последствията от кризата в отделните страни са налице: намалени доходи, закриване на фирми, съкращения на работна ръка и др. Въз основа на всичко казано бе изготвен общ доклад на конференцията. Той ще бъде внесен в Европейската комисия, която ще направи предложения за директиви в областта на трудовото законодатество. Директивите ще бъдат внесени за гласуване в Европейския парламент.
На този етап България е държавата в региона с най-ниски доходи и най-ниска минимална заплата. В Румъния минималното рабтно възнаграждение е 430 евро. Най-високи равнище на безработица има в Македония” – съобщи Мирослав Миков.

Миков каза, че от Европейската федерация на металоработниците са проявили интерес дали е възстановен социалният диалог между синдикалната организация и ръководството на ЕПИК. “Здравчо Здравчев информира европейските синдикати за подписания меморандум между двете страни, за преговорите, които водим за приемане на нови вътрешни актове в завода. Той осведоми европейските ни колеги и за делата, които девет уволнени работници от ЕПИК водят срещу работодателя. От Европейската федерация на металоработниците увериха, че ще продължат да следят как се развиват отношенията между ръководството и синдикатите в ЕПИК. Европейските ни колеги бяха категорични, че ако клаузите на меморандума бъдат изпълнени, той ще бъде посочен като добра практика за успешно сътрудничество между синдикат и работодател” – допълни Миков.